Index Vakbarát Hírportál

Harmincmillió forint kenőpénzt kaphatott Baja Ferenc volt szocialista miniszter

2022. március 1., kedd 10:35

Egy újabb vallomásrészletből kiderült: Baja Ferenc is kaphatott kenőpénzt abban a botrányban, amelyben másik három szocialista politikus, Horváth Csaba, Tóth Csaba és Molnár Zsolt is érintett. A korábbi környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 30 milliót kaphatott, amivel már több mint 300 millióra rúg az ügyben eddig előkerült vesztegetési pénz összege.

Harmincmillió forint vesztegetési pénzt vett át Baja Ferenc – állította gyanúsítotti vallomásában Fuzik Zsolt, aki korábban Horváth Csaba, Tóth Csaba és Molnár Zsolt szocialista politikusokra is terhelő vallomást tett. A férfi állítása szerint Baja Ferenc – aki a Horn-kormány idején környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, majd Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányaiban államtitkár volt – 2019 májusában vagy júniusában egy közvetítőn keresztül azzal kereste meg őt, hogy vele kell majd egyeztetni az informatikai projektek kapcsán, ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, és a SYS IT megnyeri a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzést.

A Magyar Nemzet birtokába került vallomás szerint azután jelentkezett újra Baja Ferenc, hogy Karácsony Gergely megnyerte a választást, és ekkor már harmincmillió forintot kért, amiért cserébe vállalta, hogy két évig nem bolygatja meg a SYS IT Services Kft. BKV-s szerződését.

Baja említette, hogy jóban van a főpolgármesterrel, és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak, és honnan vonjanak el pénzt

– fogalmazott Fuzik Zsolt a vallomásában, amelyben arról is beszélt, hogy Baja Ferenc egyszer egy papírt is mutatott neki a főpolgármester aláírásával arról, hogy informatikai főtanácsadó lett a fővárosnál.

A harmincmillió forintnyi vesztegetési pénzt én adtam át neki a Várkert Bazárnál található kis parkban

– árulta el Fuzik Zsolt, és arról is beszámolt, hogy ezután rendszeresen egyeztettek, majd egy idő után felmerült, hogy Baja rendszeres havi juttatást is szeretne kapni, és kérte, hogy találjanak egy erre megfelelő szerződést.

Azt mondta, havi 2-3 millió forintra van szüksége

– idézte fel Fuzik, aki először azt gondolta, a BKV-s pénztárgépek üzemeltetéséből kigazdálkodható az összeg, de a cég vezetése akkor ezt a területet éppen magához akarta vonni. Baja Ferencnek sikerült ezt megakadályoznia, de a havi vesztegetési pénzeket végül nem kapta meg. Fuzik Zsolt szerint a volt miniszter azt tervezte, hogy felvásárolja a SYS IT Services Kft.-t, de egy másik befektető megelőzte. A cégeladásról szóló tárgyalások megindulása után pedig Baja Ferenc nem jelentkezett többet.

Mint ismert, a zuglói parkolási korrupciós botrány gyanúsítottja egy vádalku keretében több szocialista politikusra is vallomást tett. Horváth Csabáról, az MSZP fővárosi közgyűlési frakcióvezetőjéről azt mondta Fuzik Zsolt, hogy több alkalommal is milliós összegeket vett át tőle egy kávézóban, a Kálvin téren. Tóth Csabáról, Zugló parlamenti képviselőjéről elárulta, hogy összesen minimum 250 millió forint kenőpénzt adott neki, Molnár Zsoltról, az MSZP pártigazgatójáról pedig kijelentette, hogy 40 millió forintot fogadott el tőle az Olimpia parkban.

A szocialista politikusok tagadják érintettségüket. Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kérte a legfőbb ügyész. Horváth Csaba és Molnár Zsolt viszont felkerültek az ellenzéki összefogás közös listájára, így őket a választásokig mentelmi jog illeti meg. Molnár Zsolt, aki jelenleg is parlamenti képviselő, azonban egy Hadházy Ákosnak címzett nyílt levélben azt írta:

Biztos vagyok az igazamban, ezért magánvádas büntetőeljárást kezdeményezek nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért Fuzik Zsolt és az ő nyilvánvalóan hazug vallomását elsőként leközlő sajtóorgánum ellen. Egyúttal a keddi napon levélben fordulok Magyarország Legfőbb Ügyészéhez, amelyben kezdeményezem, hogy indítványozza az Országgyűlés Elnökénél az adott ügyben a mentelmi jogom felfüggesztését.

A levél azért Hadházynak szólt, mert az ellenzéki összefogás zuglói jelöltje – akinek kampányát hátrányosan érintheti a kerületi szocialisták korrupciós parkolási botránya – hétfőn azt írta a Facebookon:  

Beszélnünk kell ugyanakkor egyes ellenzéki politikusok szerepéről – hiszen mi pont ebben vagyunk mások, mint a Fidesz, hogy őszintén tudunk beszélni ilyen kényes témákról is. Például arról, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke miért találkozott egy padon üldögélve Fuzikkal, akiről tudnia kellett, hogy benne volt annak idején a BKV-ügyben? Sokat segítene, ha erre megfelelő magyarázatot tudna adni. Mind Molnár képviselő úrra, mind Horváth polgármester úrra igaz, hogy azzal tennék a legjobbat az összefogásnak és a kormányváltás ügyének, ha lemondanának a listás helyükről, nem terhelve ezzel az üggyel az egész politikai közösséget.

(Borítókép: Baja Ferenc. Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok