Index Vakbarát Hírportál

Iványi Gábor is felszólal a Nemzetközi Beruházási Bank előtti ellenzéki tüntetésen

2022. március 1., kedd 13:19

Márki-Zay Péter mellett Iványi Gábor lesz a másik felszólaló a kedden este 18 órakor a Nemzetközi Beruházási Banknál kezdődő tüntetésen. Az ellenzék szerint az intézmény kémbank.

Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke lesz a másik felszólaló Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje mellett a tüntetésen, amelyet kedd este 18 órakor tartanak a Nemzetközi Beruházási Bank épülete előtt a Lánchíd utcának a Clark Ádám téri körforgalom felőli végénél.

A tiltakozás apropója, hogy az ellenzék orosz kémbanknak tekinti az intézményt, mivel vezetőjének, Nyikolaj Koszovnak az apja évekkel ezelőtt a KGB-nek dolgozott. Márki-Zay Péter kedden a demonstrációra hívó bejegyzésében azt írta Facebookon:

Már csak Orbán Viktor tart ki az orosz kémbank, azaz a Nemzetközi Beruházási Bank mellett. A magyar kormány egy Oroszország által indított háború közepette, súlyos nyugati szankciók mellett sem hajlandó lemondani arról, hogy Putyinnak szívességet tegyen és orosz kémeket engedjen be Magyarországra és az Európai Unióba egy volt KGB-s fia által vezetett »beruházási« bankon keresztül. Ez Magyarország és a Nyugat elárulása. Az orosz kémbankot azonnal haza kell küldeni.

Az NBB egy olyan nemzetközi pénzintézet, amelyet az ENSZ nemzetközi titkársága is nyilvántartásba vett, tevékenységeit a bank létrehozásáról szóló kormányközi megállapodás alapján látja el. A bankban tavaly év végén 47,45 százalék volt az orosz részesedés, a többségi tulajdon a további nyolc tag Magyarország, Bulgária, Vietnám, Kuba, Mongólia, Románia, Csehország és Szlovákia között oszlik el.

A tervezett demonstrációról az Index is beszámol.

(Borítókép: Iványi Gábor. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok