Index Vakbarát Hírportál

Az Ukrajnából érkező menekültek megkapják az egészségügyi ellátást

2022. március 2., szerda 20:25

A kormány a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását is biztosítja – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Közleményükben kiemelték, hogy mobilgyógyszertárakkal, koronavírus-tesztekkel és védőoltással készülnek az Ukrajnából érkezőknek, akik a kijelölt intézményekben a szükséges beavatkozásokra is jogosultak.

A tájékoztatásból kiderül: a határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak munkatársai a menekültek egészségügyi ellátását és koronavírus-tesztelését is elvégzik. Emellett egészségügyi csapatokat állítottak fel Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán, amelyek 24 órás szolgálatot teljesítenek és segítik a regisztrációs pontok munkáját. Az egészségügyi pontok számát szükség szerint bővítik.

Kitértek arra is, hogy minden Magyarországra belépő menedékkérőn lázmérést végeznek, ellenőrzik, hogy érvényes-e a koronavírus elleni védőoltásról szóló igazolvány, és fertőzés gyanújának fennállása esetén gyorstesztet végeznek.

Ha a menedékes oltatlan vagy utolsó oltása régi, felajánlják neki a védőoltást. Amennyiben a menedékes lázas, hasmenéses panaszai vagy egyéb fertőző betegségre utaló tünetei vannak, helyszíni kislabort végeznek, és elkülönítik a biztos diagnózisig. Fertőző betegség esetén a közvetlen kontaktokat is elkülönítik.

Mobilgyógyszertárakban elérhetők az életmentő gyógyszerek

Közölték azt is, hogy a határ menti kórházak felkészültek, és szükség esetén a menekültek egészségügyi intézményi elhelyezésekor – az alapbetegségüktől függően – az intézményeket az Országos Kórházi Főigazgatóság jelöli ki. Folyamatban lévő terápiás beavatkozásokat, amennyiben a menedékes jelzi, a beteg általános állapotától és az orvosi szükségességtől függően folytatnak, erről a helyszínen dolgozó orvosok döntenek.

Mobilgyógyszertárakból biztosítják minden betegnek a rendszeresen szedett életmentő gyógyszereit. Amennyiben antibiotikum, fájdalom- és lázcsillapító szükséges, azokat az állami egészségügyi tartalékból adják.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy Ukrajnából menekülő kismama Budapesten adott életet kisfiának, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket itt találja.

Rovatok