Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Újabb járványhullámot idézhet elő az ukrajnai háború

2022. március 2., szerda 21:20

A koronavírus-járvány ötödik hulláma csak nyárra csendesedik le teljesen, de arra is van esély, hogy tavasszal egy újabb hullám kezdődik az orosz–ukrán háború miatt – mondta Rusvai Miklós az InfoRádiónak.

Az állatorvos, víruskutató a rádió érdeklődésére elmondta: mindenképpen kijelenthető, hogy leszálló ágban van Magyarországon a koronavírus ötödik hulláma, ugyanis a legtöbb járványtani paraméter csökkenő tendenciát mutat.

Az Ukrajnában zajló háború, illetve a menekültek tömeges érkezése viszont – az elhelyezési körülményeik, a stressz és a nélkülözés – előidézheti, hogy tavasszal már egy újabb járványhullám alakul ki. Rusvai Miklós ugyanakkor reméli, hogy mindez nem történik meg.

Rusvai Miklós úgy látja: ha ilyen ütemben folytatódik a csökkenő tendencia, március végére nagyon alacsony számok lesznek, de valószínűleg csak májusban fog megszűnni a járvány.

Addig szórványosan, de azért mégiscsak mérhető esetszámot tapasztalunk majd. A friss fertőzöttek száma esetleg a százas nagyságrendet is elérheti, de a nyár közeledtével egyre alacsonyabb értékeket látunk majd. Igazából megszűnni a járvány nyáron fog

– jegyezte meg a szakember, szerinte ugyanakkor biztosan lesz újabb hulláma a koronavírus-járványnak. Rusvai Miklós úgy látja, hogy mindez csak ősszel lesz esedékes.

A szakember azt is elmondta: a koronavírus őszre várhatóan egyszerű náthává szelídül, ami majd nem jelent akkora terhelést az egészségügynek, mint az eddigi hullámok.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint szerda reggelre 3539 új koronavírusos fertőzést igazoltak Magyarországon, meghalt 83 ember.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok