Index Vakbarát Hírportál

Levideózta a pedofilnyilvántartást, elfogták a rendőrök

2022. március 2., szerda 15:18

Tilos a pedofilnyilvántartásban csak úgy, szimpla kíváncsiságból keresgélni, majd az ott talált információkat másokkal megosztani – bár a Belügyminisztérium erre több alkalommal is felhívta a figyelmet, mégis történt visszaélés. Az Index a YouTube-on bukkant rá egy videóra, amelyben egy férfi feltételezhetően bosszúvágyból keresett rá az egyik ismerősére, a korábban pedofil bűncselekményért elítélt személy adatait pedig közzé is tette. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Több mint nyolcezren látták a legnagyobb videómegosztó oldalon azt a felvételt, ahol egy férfi pontról pontra bemutatja, miként működik a február 1-je óta elérhető pedofilnyilvántartás. A videón a konkrét adatigénylés minden egyes fázisa jól látható, a bejelentkezéstől az ügyfélkapus azonosításon át a sikeres találatnak köszönhetően a kétezres évek elején pedofil bűncselekményért elítélt férfi születési adatait, lakóhelyét, fényképét is megismerhetjük.

„Hiába hazudozott hónapokon keresztül, hogy ő nem pedofil, ő nem erőszakolt meg kisgyereket, ő azt sem érti, hogy miért vádolják ezzel, de az igazság elől nem lehet elmenekülni, most lebukott a hazug, senkiházi pedofil féreg” – írta a videó alá a feltöltő, aki kommentben a nyilvántartásban szereplő férfi pontos lakcímét is leírta.

Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy a videó hitelességéről és körülményeiről érdeklődjünk. Kérdésünkre elmondták, hogy a felvétel valódi, február 1-jén – tehát a szolgáltatás elindulásának első napján – egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei személy jogosulatlan lekérdezést hajtott végre az online felületen egy ismerősére vonatkozóan. Kiderült az is, hogy az illető a lekérdezést rögzítette a mobiltelefonjával, a videófelvételt ismerősei részére továbbította, ezután került fel a YouTube-ra.

A videón szereplő férfit ezt követően többen is megkeresték közösségi fiókjain a mintegy két évtizeddel ezelőtt lezárt büntetőeljárása miatt

– közölte lapunkkal az ORFK.

Válaszukban kitértek arra, hogy mivel az adatigénylő jogosulatlanul szerezte be ismerőséről a bűnügyi személyes adatokat, és utána azokat még a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el személyes adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt.

A rendőrök a nyomozás eredményeként azonosították a lekérdezést és a hozzáférhetővé tételt végrehajtó, 29 éves, kéki férfit, majd kutatást tartottak tartózkodási helyén, mely során lefoglalták a számítástechnikai eszközeit. Ezt követően a férfit előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, vallomásában beismerte a bűncselekmény elkövetését

– írta a rendőrség, hozzátéve, hogy a jogosulatlan lekérdezésről készített, YouTube-on közzétett videófelvétel eltávolítása érdekében megteszik a szükséges intézkedéseket.

Emellett felhívták az állampolgárok figyelmét arra, hogy

tartózkodjanak a nyilvántartásból történő jogosulatlan lekérdezésektől, különösen pedig az ilyen adatok nyilvános közzétételétől, mivel a nyilvántartásnak az eredeti céljától eltérő használata bűncselekménynek is minősülhet.

Mint ismert, a különleges személyes adattal való visszaélés két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Mire jók akkor a talált adatok? 

A Belügyminisztérium korábbi közlése szerint a nyilvántartás segítségével megismert adatokat „az adatigénylő köteles bizalmasan kezelni, azokat kizárólag a gyermek védelme érdekében használhatja fel és teheti harmadik személy számára megismerhetővé”.

Annak ellenére hogy vannak visszaélések – amelyekre abszolút számítani is lehetett –, a Belügyminisztérium az első hét tapasztalatai alapján elégedett a nyilvántartás működésével, lapunknak korábban azt írták, hogy „az adatszolgáltatás a kezdetektől fogva rendben működik, az alkalmazás informatikai üzemeltetésével kapcsolatban nem merült fel probléma, sem a feladatellátásért felelős szervezetnél, sem pedig adatigénylői visszajelzések alapján”.

Ha baj van…

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentő felületet! Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

• A helyi gyámhivatal, családsegítő és rendőrség mellett a nap 24 órájában anonim módon kérhetünk segítséget telefonon, illetve cseten és már applikáción keresztül is az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) szakképzett munkatársaitól a +36 (80) 20-55-20-as telefonszámon, valamint a Kapcsoljegyből.hu oldalon.

• Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 2011 óta a 06 (80) 225-225-ös telefonszámon tájékoztatást ad az ügyfeleknek a különböző áldozatsegítő szolgáltatásokról.

(Borítókép: Index)

Rovatok