Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok igen, a magyar menekültek nem utazhatnak ingyen a BKK járatain

2022. március 3., csütörtök 18:27 | aznap frissítve

Péntektől átmenetileg ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek a főváros közösségi közlekedési járművein, hétfőtől pedig információs centrumot alakít ki a fővárosi önkormányzat a Nyugati téri aluljáróban – jelentette be a főpolgármester az MTI tudósítása szerint.

Karácsony Gergely közölte, az átmenetileg, április 15-ig biztosított ingyenes utazáshoz a menekülteknek igazolniuk kell, hogy ukrán állampolgárok. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 

sajnos a magyar állampolgársággal rendelkező Ukrajnából menekülőknek egyelőre nem tudják biztosítani ezt a lehetőséget, mert ők nem kaphatnak menekültstátuszt, de remélik, hogy a kormány mielőbb orvosolja ezt a problémát.

A 14 év alattiak ingyenes utazási lehetősége természetesen vonatkozik a magyar állampolgárként érkező menekülőkre is. A főpolgármester bejelentette azt is, hogy a fővárosi önkormányzat hétfőre „infocentrumot” alakít ki 24 órás nyitva tartással a Nyugati téri aluljáróban.

A fővárosi önkormányzat jelenleg több mint 200 menekült ellátásáról gondoskodik saját költségvetéséből, de a kerületekkel folyamatosan egyeztetnek, és keresik a férőhelyek bővítésének lehetőségét – hangoztatta Karácsony Gergely hozzátéve, hogy 20 millió forint gyorssegélyt biztosítanak Beregszász városának, és hasonló értékben műszaki eszközöket, tartós élelmiszereket küldenek.

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója.

Rovatok