Index Vakbarát Hírportál

Péntektől ingyen utazhatnak a BKV járatain az ukrán menekültek

2022. március 3., csütörtök 20:55

A főpolgármester-helyettes az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy jelenleg mennyi menekültet tudnak ellátni a fővárosban.

Míg Gy. Németh Erzsébet szerint példaértékű ahogyan a rendőrség együttműködik a fővárossal a pályaudvarokra érkezett menekültek elszállításának, átirányításának a megszervezésében, úgy a katasztrófavédelemmel nem túl jó és összehangolt a munka ezen a téren. A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy eddig több mint négyezer menekült érkezett Budapestre és zömében a pályaudvarokon a főváros szociális munkásai – rengeteg civil önkéntessel – igyekeznek gyorsan és szakszerűen elirányítani a családokat.

Van, akinek csak néhány napra kell átmeneti szállást biztosítani, mert nyugat-európai rokonaihoz igyekszik tovább. Akik viszont úgy döntenek, hogy hosszabb távon maradnának Magyarországon, azoknak is kerül tető a feje fölé.

32 különböző típusú szálláshelyen fogadják a menekülteket, ebből 10 átmeneti szállás Budapesten,

akik viszont tovább maradnának, azoknak vidéki szállásokat biztosítanak.

Gy. Németh hangsúlyozta, hogy a menekültügyi feladatok ellátása nem az önkormányzatok dolga, de Budapest – humanitárius megfontolásokból – úgy döntött, hogy mindent megtesz, ami erejéhez mérten megtehető. Jelenleg 2000-2500 ember elszállásolását képesek megoldani, hosszabb-rövidebb időre. 

Hamarosan megkezdi működését a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata, ahol nem csak a szállásokról, de idegenrendészeti kérdésekről, munkalehetőségekről is lehet majd tájékoztatást kérni. Gy. Németh Erzsébet elmondta azt is, hogy

péntektől utazhatnak ingyen a BKV járatain a menekültek,

azonban ukrán útlevelet, személyi papírokat, vagy a menekült státuszkérelem visszaigazolásáról szóló dokumentumot fel kell tudni mutatniuk.

Rovatok