Index Vakbarát Hírportál

A kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez

2022. március 4., péntek 09:54

A kedvező járványügyi adatok miatt változnak a védekezés érdekében életbe léptetett intézkedések.

A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t.

Az új koronavírusos betegek ellátása az erre kijelölt kórházakban történik, a járvány miatt halasztott műtéteket és kezeléseket a kórházak folyamatosan végzik, és emellett a továbbiakban is biztosítják a kórházi oltópontok működését – olvasható a minisztériumi közleményben.

A kormány arról is döntött, hogy a hétfőtől megszűnő kötelező maszkviselés alól a kórházak kivételek, ott továbbra is kötelező a használata. Közölték azt is: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mentesítette a koronavírusos betegek ellátása alól azokat a kórházakat, ahol a koronavírusos betegek ellátására elkülönített ágyszám 50 százalék alatt van. A koronavírusos betegek ellátását az Országos Kórházi Főigazgatóság az irányító intézmények bevonásával a szükségletekhez igazodva rugalmas kapacitástervezéssel osztja fel az irányítási egységbe rendelt kórházak között.

Az enyhítés az Országos Mentőszolgálatra nem terjed ki, a betegszállításban továbbra is minden mentőegységnek részt kell vennie – áll az Emmi közleményében.

Rovatok