Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint mindent meg kell tenni a békéért

2022. március 5., szombat 17:31

Szívmelengető látni, hogy a magyar emberek ilyen gyorsan összefogtak, és mennyire önzetlenül reagáltak a helyzetre, de mindent meg kell tenni, hogy a béke visszatérjen – mondta Szijjártó Péter a Veszprémi Napló szombaton megjelent interjújában az orosz–ukrán háborúról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kampánnyal összefüggésben elmondta, hogy kilenc napja teljesen új helyzet van: háború tört ki a szomszédunkban. Az ellenzék háborúhoz való hozzáállása pedig világosan mutatja, micsoda veszélyben lenne az ország, ha a baloldali vezetők vennék át az irányítást.

Hozzátette, a felelőtlen nyilatkozataik nagyon súlyos veszélybe sodorhatják az országot.

Ilyen helyzetben egy kormánynak nem lehet más a célja és feladata, mint hogy megóvja az embereket, és biztosítsa, hogy országa nem fog belekeveredni a háborúba

– fejtette ki Szijjártó Péter. A tárcavezető úgy fogalmazott, ehhez képest az ellenzék katonákat, fegyvereket küldene Ukrajnába, és megengedné, hogy fegyvereket szállítsanak az országon keresztül. Arra a kérdésre azonban ő sem tudott válaszolni, meddig tart a háború.

Abban reménykedünk, hogy minél előbb véget ér. Ennek az egyetlen útja, hogyha a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ülnek, és a tárgyalások megállapodásokhoz vezetnek. A háború szörnyűségei naponta okozzák emberek halálát, tehát minden nap, minden perc számít, mert ha csak egy perccel korábban véget ér a háború, kevesebben halnak meg

– mondta Szijjártó Péter, aki kiemelte, Magyarország számára kockázat, hogy a szomszédos ország területén háború zajlik.

„Mi nagyon világosan fogalmazunk: nem küldünk magyar katonát a háborúba, nem szállítunk fegyvereket a háborúba, és nem engedünk az ország területén keresztül halált okozó fegyvereket.”

A miniszter az interjúban elmondta azt is, hogy az oroszokkal megkötött gázszállítási szerződéseket eddig mindig betartotta mindkét fél, hozzátette, ha nem így marad, nagy baj lesz.

Az európai földgázszállítás több mint 40 százaléka az orosz importból származik. Magyarország esetében is az orosz import jelenti a felhasználás több mint 80 százalékát. Ha életbe lépne az az ellenzéki javaslat, hogy zárjuk el a gázszállításokat, akkor Magyarországon nem lenne fűtés, nem tudna működni az ipar, tehát nem lennének munkahelyek, csődbe mennének a vállalatok

– mondta , hozzátéve, Magyarország érdeke, hogy a gázszállítás fennmaradjon.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő szombati cikkünket itt találja.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. január 20-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok