Index Vakbarát Hírportál

Még örülhetünk a szép időnek, aztán visszatér a tél

2022. március 6., vasárnap 06:59

A nap első felében többfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra, majd dél felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet. Délután a déli országrészben helyenként gyenge eső, kisebb havas eső is előfordulhat.

A tartós északias áramlás révén szabad utat nyer a hideg levegő Magyarország területére, azonban vasárnap ebből még nem sok lesz érezhető. Egy mediterrán ciklon nyúlik az ország fölé délről, de csapadékrendszere majd csak estétől érinti déli megyéinket – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Délelőtt eleinte gyengén vagy közepesen felhős idő várható, az ország nagy részén többórás napsütéssel, ugyanakkor dél felől egyre több, egyre vastagabb felhő érkezik. Számottevő csapadék nem várható, inkább csak a déli megyékben fordulhat elő az esti óráktól gyenge vegyes halmazállapotú csapadék.

Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Humánmeteorológia

A hét utolsó napján sem várható fronthatás, de a fagyos reggelen ismét felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak – írja a Időkép. Napközben vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét, migrén, fejfájás továbbra is előfordulhat az időjárásra fokozottan érzékenyek körében. Emellett többfelé megélénkül az északi-északkeleti szél, ami görcsös fejfájást, illetve nyugtalanságot, ingerlékenységet idézhet elő. Ezen felül a felhősebb tájakon élők hangulata, közérzete romolhat, alacsonyabb lehet a hőérzet is.

Közlekedésmeteorológia

A délután második felében és este a déli határhoz közeli tájakon helyenként gyenge eső, kisebb havas eső kialakulhat, így ezeken a tájegységeken vizes, csúszós útszakaszok előfordulhatnak. Többfelé élénk lesz az északi-északkeleti szél, ami kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok