Index Vakbarát Hírportál

Eladó a parádfürdői Károlyi-kastély

2022. március 6., vasárnap 11:43

Parádfürdőn régóta üresen áll, és folyamatosan romlik az állaga az Ybl Miklós tervei alapján átépített, jelenleg állami tulajdonú, Alsó-kastélyként is emlegetett épületnek.

Az ingatlant és a mellette elterülő közel két és fél hektáros zöldterületet többszöri sikertelen hirdetés után most egy március 7-től 16-ig tartó árverésen értékesítené a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – írja a Sokszínű vidék.

Az Elektronikus aukciós rendszerben közzétett kikiáltási ár 176,5 millió forint.

A kastély a Mátrában, Parád nagyközség Parádfürdő elnevezésű részén, annak főútja mellett helyezkedik el, a település központjától 2,8 kilométerre.

Két egymás mellett helyezkedő külön ingatlanról van szó: az egyik egy 2,4 hektáros beépítetlen terület, övezeti besorolása zöldterület, nem beépíthető. A szomszédos, 507 helyrajzi számú közel 8000 négyzetméteres területen a néhai Károlyi-kastély épülete és melléképülete található.

Az árverési hirdetményben kiemelik, hogy a terület, ahol a kastély áll, a szabályozási terv szerint műemléki jelentőségű.

A kastélyt gróf Károlyi György építtette 1870 körül, később többször átépítették, bővítették. Az 1920-as évektől szállodaként működött a második világháborúig, utána 1949-től 1988-ig gyermeküdülőként, 1996-tól 2008-ig pedig idősek otthonaként funkcionált.

A kastély tehát közel másfél évtizede üresen áll, állaga folyamatosan romlik, falai nedvesednek, a vakolata mállik, helyenként penészesedik. A fa szerkezetek korhadnak, a nyílászárók sok helyen hiányoznak vagy károsodtak, a vasszerkezetek rozsdásak.

(Borítókép: Az egykori Károlyi-kastély Parádfürdőn 1966-ban. Fotó: Járai Rudolf / MTI)

Rovatok