Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék azonnal összehívná a honvédelmi bizottságot a miniszter szavai miatt

2022. március 7., hétfő 13:03

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az MSZP az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi az orosz–ukrán háború ügyében.

Vadai Ágnes, a Honvédelmi és rendészeti bizottság egyik alelnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „hétvégén szintet lépett a kormány pávatánca” az orosz–ukrán háborúval összefüggésben.

A DK-s politikus arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor korábbi szavai alapján a Magyar Honvédség képes biztosítani a magyar emberek biztonságát. A képviselő felidézte, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter „ennek a homlokegyenest ellenkezőjét állította”, amikor a Fidesz kiskunhalasi lakossági fórumán azt mondta: „Szükségünk van arra, hogy erős honvédség legyen, de arra nem leszünk felkészültek, hogy bárki ellen ezt az országot meg tudjuk védeni.”

A miniszter nem tudott értelmezni egy újságírói kérdést, amely arra vonatkozott, hogy mi történik akkor, és milyen tervei vannak a kormánynak, ha Oroszország esetleg megtámadná Magyarországot. Majd saját teljesítményét megkoronázva nem sikerült elhatárolódnia a fideszes közönség soraiban nagy üdvrivalgást kiváltó, kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításának gondolatától sem

– sorolta Vadai Ágnes.

A DK megengedhetetlennek tartja, hogy miközben pár száz kilométerre a magyar határtól háború dúl, „a miniszterelnök és a honvédelmi miniszter egymásnak ellentmondó kijelentésekkel rombolja a magyar lakosság biztonságérzetét”.

Ezért a DK, a Jobbik és az MSZP a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezi. Az ellenzéki pártok Benkő Tibortól a következő kérdésekre várnak magyarázatot:

Az ellenzék kezdeményezésére csütörtökön rendkívüli országgyűlési ülés is lesz a háborúval összefüggésben.

Fidesz: Fejezzék be a felelőtlen viselkedést!

A kormánypárt közleményben reagált Vadai Ágnes sajtótájékoztatójára, ebben arra kérik az ellenzéket, hogy „fejezze be ezt a felelőtlen és veszélyes viselkedést a háború kapcsán”.

A baloldal és annak miniszterelnök-jelöltje először azt akarta, hogy küldjünk magyar katonákat és fegyvereket Ukrajnába. Aztán azt akarták, hogy zárjuk el a magyar lakosságtól a gázt és az áramot. Most pedig kizárólag a saját kampányérdekeik miatt szándékosan félelmet akarnak kelteni az emberekben, és támadják a magyar honvédelem irányítását

– fogalmaztak a Fidesz közleményében, hozzátéve: a kormány nem akarja, hogy Magyarország részese legyen a háborúnak, a honvédség pedig őrzi a határt és segíti a menekülteket.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Vadai Ágnes [DK], az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke nyilatkozik a sajtónak a testület zárt ülését követően az Országházban 2022. február 25-én. Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok