Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a Takszöv-ügy felelőseit

2022. március 7., hétfő 19:33

Megszületett az elsőfokú ítélet hétfőn a Szegedi Törvényszéken a 2000-es évek közepén több mint félszáz takarékszövetkezetnek milliárdos kárt okozó, Takszöv-ügyként ismertté vált csalási ügyben – adta hírül az MTI. A bíróság húsz vádlottat mondott ki bűnösnek bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettében tettesként, illetve bűnsegédként.

Más vádlottakat csalás minősített esete miatt marasztalt el a törvényszék, egyes vádlottakat lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés, sikkasztás, csődbűncselekmény és magánokirat-hamisítás bűntettében is bűnösnek mondtak ki.

Az ismeretlen helyen tartózkodó elsőrendű vádlottat öt és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. A többi vádlottra rövidebb idejű szabadságvesztést szabtak ki, egy részüknél a büntetés végrehajtását felfüggesztették, egy vádlottat pénzbüntetéssel sújtottak.

A bűnszervezetben részt vevő vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Több vádlottal szemben – esetenként több tízmillió forintra – vagyonelkobzást rendelt el a törvényszék.

Rovatok