Index Vakbarát Hírportál

A háborúban születő babák egy részének esélye sincs a túlélésre

2022. március 7., hétfő 22:12

Ukrajnában a harcok sújtotta városokban a kórházaknak is le kell költözniük a többségében csak nagyon minimálisan vagy szinte semmilyen módon fel nem szerelt pincékbe annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást folytathassák. Különösen nehéz helyzetben vannak a koraszülött intenzív osztályok, ahol az orvosok felszerelés, fűtés és elektromosság nélkül küzdenek a csecsemőkért.

Naponta ezer kisbaba születik Ukrajnában, körülbelül tíz százalékuk pedig speciális orvosi segítséget igényel – erre hívta fel a figyelmet dr. Deierl Anikó, az újszülöttek ellátásával foglalkozó neonatológus szakorvos, aki több kollégájával együtt azon dolgozik, hogy az óvóhelyeken hősiesen küzdő ukrán orvosoknak segítsen.

Ezeket a gyerekeket melegen kell tartani, mert ha lehűlnek, az egyenes út a halálukhoz. Ez normál körülmények között sem mindig egyszerű. Sapka, műanyag zacskók, takarók szükségesek. A pincékben pedig nincs fűtés, nincsenek köldökcsatok, tehát alapvető felszerelések is hiányoznak. A táplálásuk is probléma, hiszen egy anyának ilyen háborús körülmények között elmehet a teje. Tanácsoltuk nekik, hogy amennyiben az édesanya ott van, tartsák folyamatos bőrkontaktusban ezeket a gyerekeket

– mondta a Képmásnak a szakember, hozzátéve, hogy „azoknak a babáknak, akik harminc hétre vagy annál korábban születnek, esélyük sincs a túlélésre, mivel az ő stabilizálásukhoz, életben maradásukhoz intenzív terápia szükséges.”

Nagy Lívia, a Melletted a Helyem Egyesület alapítója szintén arról beszélt, hogy a babák hatékony ellátása súlyosan függ az elektromosságtól és a gépektől, így azzal, hogy lekényszerülnek egy pincébe, a lélegeztetésüktől kezdve minden megkérdőjeleződik.

„Rengeteg képet kaptunk, de nem osztjuk meg őket, mert súlyosan traumatizálnak. Nagyon nehéz felfogni, hogy tőlünk pár száz kilométerre egy civilizált ország civilizált egészségügyi állapotából mi lett” – tette hozzá Nagy Lívia.

(Borítókép: Egy házaspár az újszülött babájával Kijevben Ukrajnában 2022. március 2-án. Fotó: REUTERS / Valentyn Ogirenko)

 

Rovatok