Index Vakbarát Hírportál

Újra lehet látogatni a kórházakban

2022. március 7., hétfő 16:25

Az Emmi módosított, illetve hatályon kívül helyezett egyes utasításokat és eljárásrendeket.

Enyhültek a látogatási szabályok az egészségügyi és szociális intézményekben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelték: a kormány döntött a koronavírus okozta járvány megelőzéséért és következményeinek elhárításáért korábban bevezetett korlátozó intézkedések többségének feloldásáról.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere utasítására felülvizsgálták, majd módosították, illetve hatályon kívül helyezték azokat az utasításokat és eljárásrendeket, amelyek a lakosság mindennapi életvitelét vagy az egészségügyi, szociális, köznevelési intézményekben történő ellátását, gondozását, oktatását korlátozták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az egészségügyi és szociális intézményekben enyhültek a látogatás feltételei. A miniszteri utasítás szerint azonban a látogatóknak kötelező a maszk viselése a kórház és a szociális intézmények egész területén – olvasható a közleményben.

Egy beteghez naponta legfeljebb két látogató érkezhet fél órára, míg egy hozzátartozó esetén a látogatási idő egy óráig tarthat. A közlemény szerint abban az esetben, ha a látogatás szabadtéren is kivitelezhető, az érkezők száma nem korlátozott.

A koronavírus-fertőzés miatt kezelt betegek továbbra sem látogathatók, de a kórház vezetése egyedi méltányosság alapján engedélyezhet látogatást. A járványügyi korlátozások módosításának, kivezetésének köszönhetően a jövőben az általános járványügyi, közegészségügyi szabályok betartása mellett az egészségügyi, köznevelési és szociális ágazatban személyes jelenléttel is megtarthatók a szakmai konferenciák, fórumok, előadások, továbbképzések, tanfolyamok és tréningek.

(Borítókép: Az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő két régi épülete a főváros XII. kerületében a Diós árok utcában. Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi / MTI)

Rovatok