Index Vakbarát Hírportál

Fizetési kedvezménnyel segít a NAV a köztartozások megfizetésénél

2022. március 7., hétfő 11:46 | aznap frissítve

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól, hozta le a közleményt az MTI.

A NAV a közleményében arra figyelmeztetett, hogy a lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja.

Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti, vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér, és azt meg is kapja.

A NAV emlékeztetett arra, hogy a fizetési kedvezményi kérelem legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA-felületen elérhető AUTRESZ-adatlapon nyújtható be, és hozzátette, hogy az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan azonosítja a kérelmezőt, így pár kattintással benyújtható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról is egy mozdulattal le lehet mondani, ami gyorsítja a folyamatot.

Kihangsúlyozták, hogy természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést, és akkor is maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra.

A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az Ügyfélkapura küldi, ezzel zárták a tájékoztatásukat.

Rovatok