Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék szerint a kormány gazdaságpolitikája miatt gyenge a forint

2022. március 8., kedd 14:08

Az Egységben Magyarországért politikusai arról beszéltek, hogy a forint nem kizárólag az orosz–ukrán háború miatt gyengül, és új gazdaságpolitika szükségességét hangsúlyozták.

Vajda Zoltán, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje szerint a kormánynak könnyű azt mondania, hogy csak a háború miatt gyengült a forint, miközben a régiós országokban nem zuhant ekkorát a fizetőeszköz. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint évek óta gyengül, ennek okát a költségvetési hiányban és a kamatpolitikában látja.

Vajda Zoltán szerint ha Orbán Viktorék a keleti nyitás helyett az euró bevezetésére koncentráltak volna, akkor most nem lenne ilyen probléma. Azt is hozzátette, hogy a hibást nem Brüsszelben, hanem a Pénzügyminisztériumban, a Magyar Nemzeti Bankban és a Karmelita kolostorban kell keresni.

Ilyés Márton, a Momentum alelnöke úgy látja, hogy új gazdaságpolitikára van szükség, amely az embert, az értékteremtést állítja középpontba, és letöri az inflációt. Új energiapolitikát is szorgalmazott, arról beszélve, hogy az orosz energia helyett a hazai megújuló energiára kell helyezni a hangsúlyt.

A DK-s Varju László kifejtette, hogy „az elhibázott gazdaságpolitika”, az elszabaduló árak és a gyenge forint miatt napról napra kevesebbet ér a pénzünk. Varju László arra is kitért, hogy kormányváltás esetén öt éven belül be akarják vezetni az eurót.

Ahogy arról beszámoltunk, a hétfői mélyponton 400 forintba került egy euró, de a keddi számok enyhülő nyomást mutattak.

Fidesz: a baloldal felelőtlen követelései gyengítik a forintot

A Fidesz szerint „a baloldal felelőtlen követelései” gyengítik a forintot és veszélyeztetik a magyar gazdaságot.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában rámutatott: Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagyrészt Oroszországból érkezik, ráadásul a magyar családok 90 százaléka földgázzal fűt. Ezért - folytatta - aki a szankciókat ki akarja terjeszteni az energiaszektorra és a gáz elzárásával fenyegetőzik, kárt okoz a magyar gazdaságnak és gyengíti a forintot.

Hollik István felrótta, hogy ennek ellenére a baloldal többször is követelte a gázcsapok elzárását, illetve a szankciók energiaszektorra való kiterjesztését.

Ez azt jelenti, hogy a baloldal felelőtlen javaslatai, követelései napok óta gyengítik a forintot és veszélyeztetik a magyar gazdaságot és a magyar vállalkozásokat

– jelentette ki.

Azt mondta, a baloldal tehát azzal tud a legtöbbet segíteni a forintnak és a magyar gazdaságnak, ha „végre abbahagyja az összevissza, felelőtlen beszédet”. Nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar gazdasággal és a magyar családokkal fizettessék meg – tette hozzá Hollik István.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok