Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán nagykövet Magyarországnak: Csak úgy védhetik meg magukat, ha segítik Ukrajnát

2022. március 8., kedd 14:25

Újra szót kért Ukrajna budapesti nagykövete. Ljubov Nepop nevét a múlt héten kapta fel a sajtó, amikor az ellenzékközeli Political Capital által szervezett konferencián keményen bírálta Orbán Viktor miniszterelnök „stratégiai nyugalom” kifejezését, valamint a Fidesz politikáját az orosz–ukrán háború vonatkozásában.

„Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – mondta Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop azon a budapesti konferencián, ahol számonkérte a magyar kormányon, hogy nem áll ki határozottan az orosz agresszió ellen és Ukrajna mellett. Budai Gyula fideszes képviselő méltatlannak nevezte a nagykövet szavait, szerinte a nagykövet ezzel „beszállt a magyar választási kampányba”, Bayer Zsolt újságíró pedig a nagykövet kiutasítására szólított fel. Ljubov Nepop a HVG-nek küldött cikkében válaszolt a vádakra.

A nagykövet írása elején leszögezi: 

Ugyanazzal a felszólítással éltek minden európai uniós és NATO-partnerükhöz, Magyarországon ezt az ország belügyeibe való beavatkozási kísérletként állították be, hamis vádakat fogalmaztak meg, az ország méltóságáról beszélve. 

Ljubov Nepop szerint február 24. óta Oroszország kíméletlen és megalapozatlan, totális háborút folytat Ukrajna ellen. A nagykövet részletesen felsorolja, hogy az agresszor oroszok azóta mit követtek el országa ellen.

A nagykövet emlékeztetett: amikor a támadás előtt szigorú szankciókról beszéltek diplomáciai csatornákon keresztül, senki nem hallgatta meg őket. Mint írta:

az ár, amit most emiatt fizetünk – mérhetetlenül magas. Fel kell emelnünk a hangunkat, hogy az egész világ meghalljon bennünket. Lehet azt mondani, hogy ez nem diplomatikus, és lehet vitázni velünk abban, hogyan kellene megállítani az agresszort és a háborút. Ha önök tudják, hogyan lehet ezt hatékonyabban csinálni – osszák meg velünk.

Ljubov Nepop hozzátette: nem maradnak tétlenek, nem fekszenek be önként a koporsóba, hogy a háború hamarabb véget érjen. Ukrajna senkit nem támadott meg és senkit nem fenyegetett. 

A nagykövet szerint 

meg lehet sértődni azon, hogy túl határozottan kérjük a segítséget, és erre hivatkozva megtagadni a további segítséget. Ehelyett azonban egyszerűen csak gondoljanak bele, mit él át nap mint nap Ukrajna és minden polgára. Gondoljanak bele abba, milyen volt a magyaroknak, amikor 1956-ban senki nem hallotta meg a segélykérésüket. Vajon önök nagyon diplomatikusak voltak, amikor felszólították a Nyugatot, hogy segítsenek szembeszállni az orosz tankokkal?

Ljubov Nepop megköszönte a Magyarország által nyújtott humanitárius segítséget, az orosz agresszor ellen bevezetett szigorú szankciókat, a menedéket, amelyet az ukrán állampolgárok kapnak Magyarországon, valamint Ukrajna felgyorsított EU-csatlakozásának támogatását. Hozzátette: mivel az orosz agresszió tovább tart, ezért újra és újra felszólítják a magyar kormányt, hogy nyújtsanak több támogatást Ukrajnának, mert 

csak úgy védhetik meg magukat és maradhatnak ki a háborúból, ha segítik Ukrajnát.

Ljubov Nepop írása végén azzal érvel, hogy azért is segíteni kell Ukrajnát a harcban, hogy ők is megvédhessék Magyarországot.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ljubov Nepop. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok