Index Vakbarát Hírportál

A háború miatt mégsem sztrájkolnak a mozdonyvezetők

2022. március 9., szerda 18:48

Elállnak a mozdonyvezetők a március 10-ére meghirdetett sztrájktól az orosz–ukrán háborús helyzet miatt. A szakszervezet a sztrájkkövetelések teljesítéséről szóló folyamatos tárgyalásokat fenntartja a munkáltatóval.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete eláll a március 10-étől tervezett sztrájk megtartásától az orosz–ukrán háborús helyzetre, a háborús menekültek növekvő számára tekintettel és a humanitárius célú segítségnyújtás érdekében – közölte a szakszervezet szerdán az MTI-vel. A szakszervezet közleménye szerint a sztrájkkövetelések teljesítéséről szóló folyamatos tárgyalásokat fenntartják a munkáltatóval.

A MÁV–VOLÁN-csoport szerkesztőségünknek küldött közleményükben üdvözölték a Mozdonyvezetők Szakszervezetének döntését, hogy a jelenlegi humanitárius válságban a sztrájktól elállnak. Mint írták, a mostani helyzetben kiemelten fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül is a vasúti személy- és áruszállítás folyamatosan, gördülékenyen biztosított legyen. 

A vasúttársaság köszöni minden munkavállalójának, hogy felelősséggel teljesíti hivatását, és végzi hivatásából fakadó feladatait, akkor, amikor egész Magyarország egy emberként összefogva nap mint nap helytáll ebben a rendkívüli helyzetben – írták.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének küldöttközgyűlése február 2-án döntött arról, hogy március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálására. A szakszervezet tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nullaszázalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset-veszteséget a munkáltató nem kívánja kompenzálni.

A MÁV alaptalannak és jogszerűtlennek tartotta a sztrájkbejelentést, arra hivatkozva, hogy a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó 2021-ben maradéktalanul betartotta, és 2022-ben is betartja – számolt be az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok