Index Vakbarát Hírportál

A szankciók nehezítik Putyin dolgát, de a háborút Európa gazdasága is megérezheti

2022. március 9., szerda 08:50

A nyugati szankciók ezúttal erőteljesebbek, mint a korábbiak, de ezzel együtt sem biztos, hogy térdre kényszeríthetik az orosz gazdaságot. Mi történik, amikor valakit kizárnak a SWIFT-rendszerből és hogyan fizetünk az orosz földgázért? Milyen öngerjesztő folyamatok vezettek oda, hogy a Sberbank betétesei belefolytak abba az öngerjesztő folyamatba, amelynek eredményeként csődöt jelentett a pénzintézet? Ezekről is beszélgettünk a Kibeszélő különkiadásában Le Phuong Hai Thanh-nal, a Concorde elemzési üzletágvezetőjével.

A Nyugat a szankciókkal tulajdonképpen a globális, dolláralapú pénzügyi rendszert alkalmazza fegyverként, és ezzel az a cél, hogy gyakorlatilag elzárja Moszkvát az amerikai pénzektől. Az oroszok egy ideje már ráéreztek erre, hiszen tartalékaik egy jelentős részét már nem dollárban, hanem euróban tartják.

Kérdés az is, hogy ha lekapcsoltak egy sor orosz bankot a SWIFT-rendszerről, akkor hogyan fogunk fizetni a Magyarországra érkező gázért?

A szakértő felhívta a figyelmet,

ha figyeltünk arra a listára, akkor kiderül, hogy a legfontosabbak, például a Sberbank, vagy a Gazprom bankja, amely a gáz- és energiaelszámolásokat csinálja, nincs a listán. Viszont ott vannak azok a pénzintézetek, amelyek elsősorban orosz oligarchákhoz köthetők.

Kiderül a beszélgetésből az is, hogy milyen folyamatok generálták azt, hogy a Sberbank európai leányvállalatainak betétesei elkezdtek aggódni a bankban elhelyezett pénzük miatt, majd tömegesen elkezdték kivenni a pénzüket. Ez pedig egy öngerjesztő folyamat.

Az oroszok már a Krím után elkezdtek saját pénzügyi rendszert építeni

Műsorunkban szóba került az is, hogy 

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközei vannak a Magyar Nemzeti Banknak a forint védelmében, az elemző azt mondta:

erre két eszköze van. Az egyik, hogy az azonnali piacon devizát ad el a devizatartalékából, a másik pedig a kamatemelés, ami ezáltal megdrágítja a forinttal szembeni spekulációt.

A mostani szankciók a 2014–2015-ös szankcióknál jóval szigorúbbak, egyértelműen megnehezítik Putyin dolgát. A probléma az, hogy minél inkább elhúzódik a háború, annál valószínűbben maradnak a magas energiaárak, és ha ezt nem lehet más módon kiváltani, akkor azt már Európa gazdasága is meg fogja érezni.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcast verzióját pedig alább érhetik el:

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Le Phuong Hai Thanh.  Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok