Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Valamelyik ellenzéki párt és valószínűleg a Telex állhat a kutatás mögött

2022. március 9., szerda 15:55

Márki-Zay Péter valamelyik ellenzéki pártot sejti a kutatás mögött, amely szerint a teljes lakosság körében nem ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Závecz Research friss kutatása alapján Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus Magyarországon, miközben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert több szövetségese is előzi.

Márki-Zay Pétert az InfoRádió Aréna című műsorában többek között arról kérdezték, hogy ezzel a kutatással megkezdődött-e a bűnbakkeresés egy esetleges választási vereséget követő időszakra.

Lehet így értelmezni, sőt én feltételezem, hogy valamely ellenzéki párt állhat a Závecz-kutatás mögött, és valószínűleg a Telex is, amely tényleg ezzel a címmel hozta le

– válaszolta a politikus.

A cikk címe egyébként így szólt: Závecz: A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél.

Márki-Zay Péter szerint annyi hihető a felmérésből, hogy holtversenyben az ellenzéki szavazók körében ő a legnépszerűbb politikus, a fideszesek körében pedig a legnépszerűtlenebb. Azzal viszont nem akar foglalkozni, hogy melyik ellenzéki párt állhat a kutatás mögött, ahogy annak többi eredményével sem.

Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választásokat. Én viszonylag rossz vagyok közvélemény-kutatások megnyerésében, soha eddig közvélemény-kutatást még nem nyertem

– fejtette ki a miniszterelnök-jelölt, hozzátéve: a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson sem az ő győzelmét jelezték előre, ahogy az előválasztáson sem. Ugyanakkor leszögezte, hogy választást ennek ellenére még nem veszített, mind a hármat, ahol elindult, megnyerte.

Úgyhogy én nem abból indulok ki, hogy nem tudom, kinek a megrendeléséből Závecz Tibor milyen kutatást hozott ki, és hogy ezt a Telex hogyan minősíti.

Márki-Zay Péter azt is megjegyezte, hogy ugyanez a kutatóintézet az előválasztás második fordulója előtt Dobrev Klára-győzelmet prognosztizált.

Hadd ne abból induljak ki, hogy ki kit fizet milyen kutatásokért, hanem az egyszerű tényből: nem látom, hogy 2018 óta a magyar társadalomban a Fidesz népszerűsége előretört volna.

A Závecz Research februári közvélemény-kutatásáról itt írtunk, az abban szereplő adatok alapján három százalékkal vezet a kormánypártok listája.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok