Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő jár le délután a külhoni választók számára

2022. március 9., szerda 09:24

Ma 16 óráig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra. Jelenleg csaknem 450 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében – olvasható a Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldalán.

A www.valasztas.hu oldalon olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely államokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. Eszerint a már névjegyzékbe vett 449 548 választópolgárból legtöbben romániai (193 099), illetve szerbiai (67 910) értesítési címet adtak meg a regisztrációnál.

Németországot 5119-en, az Egyesült Államokat 1790-en, Kanadát 1338-an, Nagy-Britanniát 1159-en, Svájcot 1075-en, Ausztráliát 803-an, Svédországot 694-en, Magyarországot pedig 2727-en jelölték meg értesítési címként. Kettős állampolgárságot tiltó országot 23 091-en adtak meg értesítési címként, 146 077-en pedig e-mailes elérhetőséget jelöltek meg.

A TAVASZI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSON ÉS A VELE EGY NAPON RENDEZENDŐ ORSZÁGOS NÉPSZAVAZÁSON A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ, MAGYARORSZÁGI ÁLLANDÓ LAKCÍMMEL NEM RENDELKEZŐ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK LEVÉLBEN SZAVAZHATNAK.

Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot, köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait a választópolgárhoz, aki a voksait levélben adhatja le. Az NVI arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, de a választó dönthet a szavazási levélcsomag személyes átvétele mellett is.

AKI ELŐZŐLEG MÁR SIKERESEN REGISZTRÁLT, ANNAK NEM KELL ÚJ KÉRELMET BENYÚJTANIA, MERT A KORÁBBI TÍZ ÉVIG ÉRVÉNYES, ÉS TÖBB ESETBEN, PÉLDÁUL A SZAVAZAT LEADÁSÁVAL ÚJRAINDUL AZ ÉRVÉNYESSÉGI IDŐ. A REGISZTRÁCIÓRA MÁRCIUS 9-ÉN 16 ÓRÁIG VAN LEHETŐSÉG.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak. A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

Az NVI arra is felhívta a határon túli szavazók figyelmét, hogy be kell jelenteniük külföldön az illetékes konzulátuson vagy Magyarországon a fővárosi kormányhivatalnál, ha elhalálozott a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélszavazásra jogosult rokonuk, az elhunyt ugyanis csak így kerülhet le a levélszavazásra jogosultak névjegyzékéről.

Rovatok