Index Vakbarát Hírportál

KINCS: közel négy és fél millió ember jutott pluszbevételhez februárban

2022. március 10., csütörtök 12:00

Az szja-mentesség 280 ezer fiatalt érintett.

A napokban készített a családos nők munkaerőpiaci helyzetéről videót a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), amit itt, az Indexen is megírtunk.

A KINCS egy újabb közleményt juttatott el az MTI-hez, amiben a kormány által kifizetett családi adó-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, illetve a fiatalok szja-mentessége jelentős segítséget nyújt a magyaroknak, ami hozzájárul a családok biztonságérzetének megőrzéséhez.

A február közepén végzett reprezentatív kutatásukból kiderült, hogy a juttatásoknak köszönhetően nagyjából négy és fél millió ember jutott pluszbevételhez februárban,

amit legtöbben a családtagjaikra, otthonukra, napi fogyasztási cikkekre és megtakarításra fordítanak, fogalmazták meg a közleményben.

Hozzátették, hogy ezeken felül nagyjából minden hetedik válaszadó az egészségére is költene, illetve 7-8 százalék körüli azoknak az aránya, akik tartozásaikat rendeznék, vagy banki megtakarításba fektetnének, esetleg új gépeket, eszközöket vennének. A megkérdezettek 4-5 százaléka lakás- vagy autóvásárláshoz, elektronikai eszközök vételéhez, utazáshoz vagy szórakozáshoz használná fel a pluszforrásokat.

Hozzátették, hogy a fent említett kutatás, ami egy országos reprezentatív kutatás, mintegy 10 00 ember telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében 2022. február 16–23. között.

Ebből kiderül, hogy a társadalom széles rétege, a megkérdezettek háromnegyede egyetért azzal az állítással, hogy az érintettek számára nagy fokú segítséget jelentenek a februári pluszpénzeket biztosító intézkedések.

Az összes válaszadó 78 százaléka szerint a családok adó-visszatérítése, 74 százalék szerint a fiatalok szja-mentessége és 71 százalékuk szerint a 13. havi nyugdíj nyújt segítséget.

A fiatalok szja-mentessége kapcsán tízből kilenc huszonéves, a családok adó-visszatérítése kapcsán tízből 8 gyermeket nevelő ezen a véleményen volt. Ez azt jelenti, hogy a magyarok döntő többsége szerint a kormány intézkedései valós támogatást jelentenek az intézkedésekkel megcélzott csoportok számára, folytatta az intézet.

A kutatás rámutatott, hogy kisebb különbségek vannak az egyes társadalmi csoportok között aszerint, hogy mire költik a februári juttatásokat.

A gyermeket nevelők, a családi adó-visszatérítésében részesülők között vannak legtöbben – 36 százalék –, akik az otthonuk felújítására, fejlesztésére, bútorokra tervezik fordítani a pénzt.

A nyugdíjasok közül legtöbben – 29 százalék – úgy nyilatkoztak, hogy a gyerekekre, az unokákra, családtagokra költenék a 13. havi nyugdíjat. A nyugdíjasok között kétszer többen vannak, akik az egészségükre fordítanák a pluszbevételeket, mint a családosok vagy a fiatalok között, minden ötödik nyugdíjas egészségügyi célokra költene.

A fiatalok harmada napi fogyasztásra és az otthonára költene, ötödük pedig megtakarít. Közöttük kétszer annyian vannak azok, akik elektronikai eszközökre vagy utazásra költenének (9 százalék), mint a családosok és a nyugdíjasok között (4 százalék).

A családi adó-visszatérítés februárban 1,5 millió szülőt, a 13. havi nyugdíj 2 és fél millió idős embert, míg az szja-mentesség 280 ezer fiatalt érintett, így közel négy és fél millió honfitársunknak jelentenek segítséget a kormány pluszpénzeket biztosító intézkedései,

majd a KINCS hozzátette, ezzel a magyar embereknek lehetőségük nyílik az előrelépésüket szolgáló terveik megvalósítására.

A bizonytalanság, a háborús helyzet pedig még inkább felértékeli a februári juttatásokat, hiszen hozzájárulnak a családok ellenálló képességének fokozásához a válságos időkben. A kormány családokat támogató intézkedései szerepet játszanak abban, hogy Magyarországon a nehézségek ellenére is az emberek biztonságban érezhetik magukat, hozta le az MTI a közleményt.

Rovatok