Index Vakbarát Hírportál

Köztársasági elnököt választ a parlament

2022. március 10., csütörtök 06:56

Az Országgyűlés ma dönt Áder János köztársasági elnök utódjáról, a kormánypártok Novák Katalint jelölték a posztra, az ellenzék pedig Róna Péter közgazdászt.

A jelenlegi összetételű parlament tavaszi ülésszakának utolsó ülése ma reggel 8 órától kezdődik. A napirendi pontok között szerepel az új köztársasági elnök megválasztása, amely várhatóan

9 óra 30 perckor kezdődik az államfőjelöltek 15-15 perces felszólalásaival

A FideszKDNP jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter – a miniszterelnök december 21-én, egy Kormányinfón árulta el, hogy a Fidesz az addig családokért felelős minisztert, Novák Katalint jelöli Áder János utódjának. Novák Katalin elvállalta és az Indexnek adott interjújában leszögezte, hogy

a jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni.

Az államfőválasztás szabályain kiakadó ellenzék hónapokig tartó egyeztetés után végül február közepén döntötte el, hogy Róna Péter jogász-közgazdászt indítja.

Az Országgyűlés titkos szavazással dönt az új államfő személyéről, a megválasztott köztársasági elnök ünnepélyes esküt tesz.

A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja meg.

A köztársasági elnök megválasztásához kétharmados szavazattöbbség kell, amellyel csak a FideszKDNP rendelkezik a parlamentben, tehát biztosra vehető, hogy májusban Áder János helyére Novák Katalin költözik be a Sándor-palotába.

(Borítókép: Novák Katalin 2021. február 16-án. Fotó: Sóki Tamás / Index)

Rovatok