Index Vakbarát Hírportál

A pedagógus-szakszervezetek szerint jogellenes intézkedésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat

2022. március 10., csütörtök 19:00

A két pedagógus-szakszervezet közös közleményt írt, amelyben azt követelik az oktatásban részt vevő munkáltatóktól, hogy hagyjanak fel a sztrájk szervezését és a sztrájkjog gyakorlását korlátozó, megfélemlítő intézkedéseikkel.

„A tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken” – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete. 

Közleményükben kiemelik: 

az igazgató köteles együttműködni a sztrájkbizottsággal, és jogsértést követ el, ha nem a sztrájkbizottsággal egyeztetve jár el a sztrájk szervezésével összefüggő tájékoztatásnál és adatközléskor. A szülőket pedig a sztrájkbizottság, a pedagógus, az osztályfőnök is tájékoztathatja.

A PDSZ és a PSZ a korábban jogellenesen levont illetmények kifizetését is kéri.

A két szakszervezet március 16-ától szervez 3 napos sztrájkot. Elsősorban a pedagógushiány, a rendkívül alacsony bérek és a rendkívül magas munkateher miatt alakítottak sztrájkbizottságot tavaly október 15-én. Követeléseiket sztrájktárgyalások keretében próbálták meg érvényesíteni az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

A sokadik sikertelen tárgyalás után, decemberben döntöttek úgy, hogy figyelmeztető sztrájkot szerveznek, amelyet január 31-én meg is tartottak.

Ennek folytatása a jövő heti újabb sztrájk, amely kapcsán a PDSZ és a PSZ kéri a szülőket, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani gyermeke elhelyezését.

(Borítókép: Nagy Erzsébet és Szabó Zsuzsanna 2022. január 31-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok