Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nem lesz miniszterelnök-jelölti vita, mert nem indították el a főnöküket

2022. március 11., péntek 10:35 | aznap frissítve

Márki-Zay Péter vitázna Orbán Viktorral, de a miniszterelnök Tordai Bence kérdésére határozott választ adott.

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje többször kijelentette, hogy a választások előtt televíziós vitát szeretne Orbán Viktorral. Márki-Zay Péter február elején azt is bedobta, hogy akár a helyi televízióban is vitázna a kormányfővel vagy Lázár Jánossal. Utóbbi már visszautasította ezt a lehetőséget.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, tegnap volt a ciklus utolsó országgyűlési ülése, ahol Novák Katalint államfőnek választották. A szavazáson részt vett Orbán Viktor is, Tordai Bence ezt kihasználva, telefonnal a kezében kérdezte a miniszterelnököt arról, hogy vállalja-e a vitát Márki-Zay Péterrel.

Milyen vitát? – kérdezett vissza a kormányfő, majd leszögezte:

Nem lesz vita.

A Párbeszéd politikusa ezután arra volt kíváncsi, hogy miért döntött így.

Azért, mert nem indították el a főnöküket. Ha elindították volna a főnöküket, az egy másik helyzet lenne

– közölte Orbán Viktor.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is hasonló érvvel reagált még januárban a miniszterelnök-jelölti vita kérdésére:

Mindenki tudja, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök. Beosztottal pedig nincs értelme vitatkozni.

Miniszterelnök-jelölti vitát utoljára 2006-ban tartottak Magyarországon, akkor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc csapott össze. A hatpárti ellenzék a 2021-es előválasztáson próbálta feléleszteni ezt a hagyományt, amikor öt kormányfőaspiráns vitázott az ATV, később az RTL Klub stúdiójában.

A második fordulóban a kétfősre szűkülő mezőny tagjai – Márki-Zay Péter és Dobrev Klára – is a kamerák elé álltak. Korábbi cikkünkben elemzőket kérdeztünk arról, hogy milyen előnyökkel és veszélyekkel járhat a miniszterelnök-jelölteknek a nyilvános vita.

Rovatok