Index Vakbarát Hírportál

Több mint hét és fél milliárd forintból újul meg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

2022. március 11., péntek 12:34 | aznap frissítve

Három, most lezárult, jelentős fejlesztést adtak át a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A következő években pedig tovább bővül.

Új, a nyiroksebészeti beavatkozás hazai bevezetésének helyszínt biztosító műtővel, világszínvonalú tudományos kutatólaboratóriummal, valamint orvosi és asszisztensi pihenőszobákkal bővült a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, mely összesen több mint hét és fél milliárd forintból újul meg 2022 őszére – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján

A Gloviczki Péter nemzetközi hírű érsebészről elnevezett műtőben olyan, a mikrosebészetet és az érsebészetet kombináló rekonstrukciós nyiroksebészeti beavatkozásokat fognak végezni, amelyek jelenleg európai szinten is csak néhány helyen érhetők el – ismertette Merkely Béla rektor, klinikaigazgató az átadóünnepségen.

A klinika főépületében létrejön egy 10 ágyas transzplantációs osztály, továbbá új oktatási terek is alakulnak. A projekt teljes költsége 3,8 milliárd forint, amelyet 1,7 milliárd forint értékű eszközfejlesztés is kísér – tette hozzá.

A klinika fejlesztése ezt követően is folytatódik: a szomszédos telken egy új szárny jön létre, amelyet zárt folyosó köt majd össze a főépülettel. Az új szárnyban egyebek mellett a legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai és katéterterápiás berendezések, továbbá ambulanciák, hallgatói terek kapnak majd helyet.

A Képalkotó Diagnosztikai Részleg energetikai fejlesztése több mint 700 millió forintból újult meg, melyből 565 millió forint közvetlen kormányzati céltámogatás, míg a fennmaradó összeget az egyetem saját forrásaiból biztosította. Új nyílászárókat építettek be, korszerű hőszigetelést, homlokzatburkolatot, tetőfedést kapott a legmodernebb gépészeti berendezésekkel felszerelt épület.

Rovatok