Index Vakbarát Hírportál

Kijevből kimenekített majom került a Nyíregyházi Állatparkba, több állat is érkezhet hazánkba

2022. március 11., péntek 06:57

Egy Ukrajnából Magyarországra menekülő családnak köszönhetően került a Nyíregyházi Állatpark gondozásába egy fehérpamacsos selyemmajom, Kátya, aki megválogatja, kit enged közel magához.

Az oroszukrán konfliktus fokozódásával egyre nagyobb veszélybe kerülnek a civilek, akik elszenvedik a két ország között kirobbant háborús helyzet következményeit. Többen már a környező országokba menekültek, köztük Magyarországra is, és állataikat sem hagyták otthon. A Nébih közleményben tudatta, hogy minden érkező állatot befogadunk, nincs szükség az állat útlevelére sem, ami nagy segítséget jelent a kedvencükkel együtt menekülő ukrán polgároknak.

A Nyíregyházi Állatpark dolgozóihoz most egy Ukrajnából menekülő család (nagyszülők, anya és egy kislány) fordult azzal a kéréssel, hogy fogadják be fehérpamacsos selyemmajmukat, Kátyát. Így került a gondozásukba kedd este az állat, aki jelenleg karanténban van. 

Állatparkunk szállást ajánlott fel a család számára is, de ők továbbindultak Budapestre végcéljuk, Németország felé. Kátyát, a kis nőstény majmocskát állatorvosunk megvizsgálta és egyedi azonosítóval is ellátta. A mindösszesen 14 cm-es, 200 grammos állat mentálisan és fizikálisan is jól van, jó étvággyal fogyasztja – most már biztonságban – a napi eledelét, amely gyümölcsökből, főtt húsból és ízeltlábúakból áll

– olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. 

Hogy pontosan milyen körülmények között került az állat Magyarországra, arról a Nyíregyházi Állatpark igazgatója és egyben a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke, Gajdos László számolt be bővebben az Indexnek. Mint mondta, a család három nappal az indulásuk előtt kereste meg őket, hogy Nyíregyháza irányában hagynák el az országot, és szeretnék, ha befogadnák a majmot. Az érkezése így már elő volt készítve, a záhonyi határátkelőn várták.  

Egy nagypapa, nagymama, édesanya, illetve egy kislány érkezett – a férj Ukrajnában maradt – négy macskával és két kutyával, de a majmot nem akarták továbbvinni Németországba. Viszontagságos volt az útjuk, többször is meg kellett állniuk, de telefonkapcsolatban voltunk velük végig

– mondta az igazgató, aki arról is beszámolt, hogy a majom gazdája már írt a Facebook-posztjuk alá:

Köszönöm, hogy megmentettétek az életét! Egy Kijevtől 10 kilométerre lévő településről jöttünk. Nem tudtam ott hagyni az állataimat ekkora veszélyben. Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!

Az igazgató elmondása szerint kapcsolatban vannak a Mykolaiv állatkerttel is, ahonnan két örvös medvét várnak, ám már napok óta nem tudják elérni őket. 

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége épp egy nagy állatszállítmány kimentését szervezi, ebben részt fogunk venni, ha nem Lengyelország, hanem Záhony felé hagyják el a határt. A szállítmányban sok nagy értékű állat van

– jegyezte meg, illetve azt is hozzátette, már megkeresték a hazai állatkerteket, amelyek készek segíteni.

Hogy a Nyíregyházi Állatpark hány állatot tudna elhelyezni, az főleg az állatok méretétől függ. Nyilvánvalóan egérméretűből többet tudnának befogadni, azonban már felkészültek néhány emberszabású majom és nagymacska érkezésére is. Mivel szigorúak az előírások, így nem egyszerű harmadik országból behozni állatokat, és azt sem lehet tudni, hogy a kimenekített állatok csak ideiglenesen kerülnek-e áthelyezésre vagy örökre maradnának. 

Úgy tudom, elkobozzák az állatokat a határon és állami tulajdonba kerülnek, tehát ha a magyar határon kobozzák el, akkor Magyarország tulajdonába kerül, ezt követően helyezik el az állatkertekben őket. Ám azt nem tudni, hogy valaha visszakerülnek-e majd abba az állatkertbe, ahonnan átszállították őket, de mi szeretnénk, ha így lenne

– mondta Gajdos László, aki arról is említést tett, a majmot eredetileg Zoénak hívják, ám ők az orvos gazdája, Kátya után nevezték el, hogy így emlékezzenek rá. A majom egyébként nem is visel el akárkit a környezetében, amivel kissé megnehezíti az állatkerti dolgozók mindennapjait. 

Kátya a férfiakat nem szereti, a női dolgozók közül most válogatjuk, ki az, akit közel enged magához. Arra már az anyuka is felhívta a figyelmünket, hogy a majom nagyon egyemberes. Meglátjuk, kit választ ki, ki lesz a gazdája

– fejtette ki az igazgató. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok