Index Vakbarát Hírportál

Háború elől menekült a család, segítségponton felejtették hatéves kislányukat

2022. március 14., hétfő 12:54

A tiszabecsi segítségponton maradt egy hatéves kislány, míg szülei és testvérei továbbutaztak Németország felé. A rendőrség együttműködésének köszönhetően sikerült egyesíteni a családot – olvasható a rendőrség honlapján.

Egy ukrán állampolgárságú házaspár nyolc gyermekével lépett be Magyarország területére a tiszabecsi közúti határátkelőhelyen március 11-én késő este. A rendőrség tájékoztatása szerint a háború elől menekülők nem kértek segítséget, már megszervezték a továbbutazásukat Németországba. A hatóságoknak azt mondták, nem töltenek hosszú időt a segítségponton, mert rövid időn belül értük jönnek. 

A tiszabecsi segítségponton ugyanezt megerősítették a szeretetszolgálat munkatársainak is, és néhány óra múlva valóban meg is érkeztek értük. Március 12-én hajnali egy óra körül a nagycsalád két autóval indult el a hosszú útra.

Távozásuk után néhány perccel azonban a segítségponton egy ijedt kislány kereste szüleit és testvéreit. Kiderült, hogy a hatéves gyermek a korábban távozó családhoz tartozik, amikor pedig hozzátartozói elindultak, még a mosdóban volt.

A segélyszervezet munkatársai azonnal értesítették a ponton lévő rendőröket, és tájékoztatták őket történtekről. Ám az autókról, amelyekkel távoztak, semmilyen információjuk nem volt, az útvonalukat is csak feltételezték. Annak ellenére, hogy a rendőrök haladéktalanul értesítették a térség egységeit, nem jártak sikerrel az autók felkutatásában.

Ezalatt a kislányt a szeretetszolgálat munkatársai gondozásukba vették, és biztonságba helyezték.

Ausztriában jöttek rá, hogy elszámolták magukat

Csaknem nyolc óra elteltével a Hegyeshalmi Közös Kapcsolattartási Szolgálati Hely ügyeletese értesítette a segítségponton tartózkodó rendőrt, hogy az osztrák hatóságnál egy ukrán házaspár bejelentést tett a feltehetően Magyarországon elvesztett gyermekükről. Nem sokkal ezután a szülők visszaindultak az elvesztett gyermekért Tiszabecsre.

A család március 12-én este Tiszabecsen könnyek között újra egyesült. A szülők elmondták, hogy induláskor elszámolhatták a gyermekeket, és abban a tudatban keltek útra, hogy mindannyian együtt vannak. Azt, hogy hiányzik egy gyermek, már csak egy ausztriai pihenőhelyen vették észre

– olvasható a közleményben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Police.hu)

Rovatok