Index Vakbarát Hírportál

Közel félmillió külhoni magyar regisztrált eddig az április 3-i választásokra

2022. március 14., hétfő 13:09

Másfél millió választópolgár van, aki levélben szavazhat. Az ukrajnai kisebbségi jogok változásának folyamata és a külhoni magyarok szavazati joga volt a témája az e heti Kibeszélő Extra podcastnek.

A Kárpátaljáról származó Varga Ádám műsorvezető-riporter személyes tapasztalatai alapján beszélt az Ukrajnában élő kisebbségek helyzetének változásáról. 

2014 előtt volt egy olyan kisebbségi törvény Ukrajnában, miszerint ha a régióban a kisebbség aránya a 15 százalékot eléri, ott az állam biztosított tolmácsot vagy orosz nyelvű dokumentumokat. Ez azért volt fontos, mert igazából nem várhatták el, hogy jön egy rendszerváltás, hirtelen Ukrajna szabad lesz, és az ukrán nyelvet, amit soha emberek nem tanultak, egyik napról a másikra megtanulják beszélni, ráadásul hivatalos ügyekben.

Közel félmillió külhoni magyar regisztrált eddig az április 3-i választásokra

A 2014-es választások után az új vezetők ezt eltörölték, és az adminisztrációs vagy nyelvi segítséghez szükséges régiós kisebbségi százalékarányt megemelték 30%-ra vagy a fölé.

Itt volt az a pont, ahol már ellehetetlenítették a kisebbségiek ügyintézését.

Döbrentei Dániel jogász a külhoni magyarok szavazati jogával kapcsolatos kérdéseket elemezte. 

Aki levélben szavazhat, annak csak pártlistás szavazata van, tehát kizárólag listára szavazhat, illetve természetesen népszavazáson is részt vehet, országos népszavazáson, de egyéni képviselőre nem szavazhat. Ez azt jelenti, hogy az ő szavazata ilyen értelemben kisebb súllyal esik a latba.

A Kibeszélő Extrából kiderül: 

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Döbrentei Dániel. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok