Index Vakbarát Hírportál

Még ma szaladjon el vásárolni, március 15-én minden zárva lesz

2022. március 14., hétfő 09:21

Idén a nemzeti ünnep, március 15-e keddre esik, ezért munkaszüneti nappal ajándékoz meg bennünket az élet. Ennek megfelelően azonban érdemes lesz tudatosan előre felkészülni, mert kedden néhány kivétellel szinte az összes kereskedelmi egység zárva lesz.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója, március 15. idén is hivatalos munkaszüneti nap, így a nagyobb, ismertebb áruházláncok üzletei, akárcsak a plázák és a bevásárlóközpontok egységesen mind zárva tartanak.

Éppen ezért, ha még nem tettük meg, érdemes lehet hétfőn előre bevásárolni: a boltok a megszokott hétfői, teljesen hétköznapi nyitvatartással várják a vásárlókat, jellemzően kora reggeltől este kilenc óráig.

Március 15-én a jogszabály szerint nyitva tartó kivételek:

Ha kedden mégis hirtelen szükség lenne bármire, az ismert budapesti éjjel-nappali láncok üzletei a nemzeti ünnepen is nyitva lesznek, jellemzően a szokásos, 0–24 órás menetben. Ahogy országszerte a benzinkutakon működő boltokban is vásárolhatunk.

Az ügyeletes patikák biztosítják a gyógyszerellátást

A gyógyszertári ügyelet ezúttal sem marad el, az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.

A postai ügyeket hétfőn még el lehet intézni, a posták március 14-én, hétfőn szombati menetrend szerint tartanak nyitva. Vasárnap viszont országszerte egységesen valamennyi posta zárva tart.

Önnek jár

A közösségi közlekedésben mindeközben érdemes lesz hosszabb menetidőkkel, terelve közlekedő, valamint időlegesen kimaradó járatokkal számolni, különösen a fővárosban. A BKK járatai március 14-én, hétfőn a szombati, kedden pedig az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek.

Az állami ünnepi rendezvények miatt a fővárosban forgalmi változásokra, illetve a körúti korlátozásokra, főként a belváros és a budai felső rakpartok környékén kell készülni. A BKK szerint kedden érdemes lesz a megszokottnál sűrűbben közlekedő M2-es és M4-es metróval, vagy a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamossal közlekedni.

A munkanap-áthelyezés és az ünnep miatt változik a vonatközlekedés rendje is. A vonatok március 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A négynapos hosszú hétvége miatt kedden jelentősen megnőhet az utasforgalom, ezért érdemes lehet elővételben megvenni a jegyeket – figyelmeztet a MÁV.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek.

Március 15-én kedden valamennyi HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend érvényes.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok