Index Vakbarát Hírportál

Nem engedte felszállni a segítőkutyát és szívbeteg gazdáját egy budapesti buszos

2022. március 16., szerda 10:55

Nem engedte felszállni a kiképzett segítőkutyát és szívbeteg gazdáját a 22-es busz egyik sofőrje hétfőn Budapesten, mert az állaton nem volt szájkosár.

Ugyan a segítőkutyák szájkosár nélkül utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, a szívbeteg Laczkó Maja elmondása szerint egyre többször fordul elő, hogy azzal fenyegetőznek a sofőrök, hogy nem engedik fel őket a buszra, ha nincs a kutyán szájkosár. Annak ellenére sem, hogy rendelet mondja ki, hogy „a segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát” – számolt be a Blikk.

Laczkó Maja hétfőn dél körül indult útnak Rustyval, akire ráadta a hámját, ami már jelzi, hogy ő egy személyi segítőkutya. Az állat papírjait is gondosan eltette, arra az esetre, ha elkérnék tőlük. 

A Korányi-intézetnél várakoztam, amikor végre megérkezett a busz. A sofőr azonban nem nyitott ajtót. Hirtelen nem értettem, mi történik, de aztán leolvastam a szájáról, hogy »tegyek a kutyára szájkosarat«. Egy percig bámultunk egymásra, majd elment, otthagyott minket a megállóban

– mondta Laczkó Maja a Blikknek. Majd hozzátette, fél felszállni a buszra, fél attól, hogy mikor éri újabb atrocitás, amit minden egyes esetben a szájkosár hiánya okoz. Emiatt már többször is tett panaszt a BKK-nál, amelyekre általában azt a választ kapja, hogy ha felmutatja az igazolványát, akkor nem lesz baj.

A beszámoló szerint Rusty egy kiképzett, fegyelmezett keverék, aki előre jelzi szívbetegséggel küzdő gazdája rosszullétét. Laczkó Maja így bátrabban megy el otthonról, hiszen nem kell attól félnie, hogy vajon mikor esik össze váratlanul az utcán. Rusty tehát mindenhova gazdájával tart, még a tömegközlekedési eszközökre is. A szájkosarat pedig azért nem veheti fel, mivel az akadályozná őt a munkájában. 

Rovatok