Index Vakbarát Hírportál

Eltemették Schöpflin György volt EP-képviselőt

2022. március 18., péntek 17:44

Kíváncsi ember volt, minden érdekelte, gondolatait pedig elegánsan, szarkasztikus humorral, kikezdhetetlen logikával tárta hallgatósága elé – méltatta Schöpflin Györgyöt Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke, barátjaként emlékezve az elhunytra.

Furcsa volt ez a hang egy posztmodern liberális és neomarxista közegben, ahol a nemzettudat már rég feloldódott a posztmodernségben és a materializmusban – fogalmazott közös brüsszeli képviselői éveikre utalva Gál Kinga, kiemelve: közös szívügyük volt a magyarkérdés Európában.

Értékeket lehet választani vagy gondolkodás nélkül elfogadni, de elvitatni nem lehet, értelmes párbeszéd híján pedig csak áthidalhatatlan szakadékok, véres háborúk maradnak a kultúrharcok után, azaz senki nem nyerhet e küzdelmekben

– idézte az elhunytat Miszlivetz Ferenc szociológus, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója, aki új, közép-európai Odüsszeusznak nevezte Schöpflin Györgyöt. Hozzátette: olyan nagy utazó volt, aki keresés közben teremti meg a hovatartozását.

Felidézte: Schöpflin György 1989 után hivatalosan is hazatért Magyarországra, de nem állt meg Budapesten. Európa Házat nyitottak Kőszegen, nemzetközi nyári egyetemmel, ahol mindig jelen volt. Nemcsak könyvekből, hanem személyesen is tanulmányozta az „európai labirintust”, majd a tömör tudományos közéleti esszé új műfaját teremtette meg brüsszeli képviselői évei alatt.

Az evangélikus szertartás szerint megtartott temetésen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint a Fidesz több parlamenti és EP-képviselője is. Schöpflin György életének 82. évében, 2021. november 19-én hunyt el.

Rovatok