Index Vakbarát Hírportál

Kisiklott a villamos egy szegedi remízben, összetört egy tram-traint

2022. március 18., péntek 06:05

Kisiklott a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) egyik villamosa egy villamosremíz udvarán hétfőről keddre virradó éjjel. A jármű neki is ütközött az egyik ott tárolt tram-trainnek.

Hétfőn éjszaka az SZKT Pulz utcai villamosremízében a városi közlekedési vállalat egyik Pesa 120Nb típusú villamosa a telepen belüli mozgás közben kisiklott, és nekiütközött a szomszéd vágányon tárolt 001-es számú Stadler Citylinknek, írta meg a Szegeder. 

Amíg a tram-train saját szerelőcsarnoka nem készül el a szegedi rendezőpályaudvaron, addig az SZKT segít eltárolni a vasútvillamosok egy részét telephelyein, szerződéses keretek között.

A villamos sérülései a komolyabbak, de valószínűleg mindkét esetben milliós költségekről van szó. A tram-trainnek a lökhárítója és egyik fényszórója sérült meg, a villamosnak pedig az egyik ajtaja is beszakadt.

Az SZKT ügyvezető igazgatója, Majó-Petri Zoltán szerint üzemi baleset, úgynevezett forgóvázsiklás történt. 

A forgóváz a villamos kerékpárjait, azaz tengelyeit és az azokra felsajtolt kerekeket jelenti; ennek siklása pedig annyit tesz, hogy megy a villamos, majd valamilyen hatásra (idegen tárgy a sínen, törött sínszál, túl nagy sebesség) leugrik a forgóváz a sínről. Ez történt most is, bár, hogy pontosan mi okozta, az csak a vizsgálatok lezártával fog kiderülni, írta meg a lap. 

A balesetben senki sem sérült meg. 

Rovatok