Index Vakbarát Hírportál

Hárommillió forintos bírságot kapott Gődény György

2022. március 18., péntek 12:49 | aznap frissítve

A vírustagadó gyógyszerész és pártja jogalap nélkül gyűjtött személyes adatokat, ezért harminc napon belül minden adatot meg kell semmisíteniük a 3-3 milliós bírság befizetése mellett.

Az oltásellenes Gődény György és a Közös Nevező 2018 párt az alábbi felhívással kezdett aláírásokat gyűjteni még 2020 őszén: „Egyetértek azzal, hogy védőoltásra senkit ne lehessen kötelezni, és annak hiánya miatt senkit ne lehessen büntetni vagy korlátozni.”  Egy ma már nem létező internetes felületen és személyesen is alá lehetett írni, a támogatóknak a nevük mellett a lakcímüket, az e-mail-címüket és opcionálisan a telefonszámukat kellett megadniuk.

Céljuk ezzel az volt, hogy felmérjék a mértékét a rövid idő alatt kifejlesztett Covid-vakcinával szembeni tartózkodásnak. „Ha sikerül több mint 200 ezer aláírást összeszedniük, akkor kerülhet szóba egy népszavazási kezdeményezés” – magyarázta a gyógyszerész a 444-nek.

Több adatvédelmi szabályt is megszegtek

Népszavazási kezdeményezés ugyan nem lett, de több ezren írták alá a petíciót. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint több adatvédelmi szabályt is megszegtek az aláírásgyűjtés során, ezért Gődényt és az Együttműködő közösségek az élhető világért egyesületet (a Közös Nevező 2018 utódja) megbüntették.

A NAIH határozata szerint Gődényék

Az adatvédelmi hatóság arra utasította Gődényt és pártját, hogy a határozat március 2-i aláírásától számított

harminc napon belül dokumentált módon töröljék valamennyi személyes adatot, amit gyűjtöttek. Ezenfelül 3-3 millió forintos bírságot is kiszabtak, amit harminc napon belül kell befizetniük.

A határozat ellen nem lehet fellebbezni, de harminc napon belül közigazgatási perben meg lehet támadni.

Rovott múlt, ingoványos jelen

A 153 millió forintos állami támogatást sem fizette vissza a Közös Nevező 2018 nevű párt a legutóbbi országgyűlési választás után, ezért költségvetési csalás miatt nyomozás indult ellenük. Mindez azonban nem gátolta meg Gődényt abban, hogy ismét nekifusson a választásnak. A Normális Élet Pártja már biztosan rajta lesz a szavazólapon, habár kiderült, hogy országszerte hamis ajánlásokat adtak le. 

Március elején írtunk arról, hogy Gődény pártja budapesti jelöltjének kérdőívén tizenegy elhunyt személy adatai szerepeltek.

A vírustagadó gyógyszerész legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy előbb szóváltásba keveredett Majoros Péterrel, akit először nyílt vitára hívott, ám ennek sajnálatos elmaradása után már egy öklözésre hívta ki az ózdi hírességet.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok