Index Vakbarát Hírportál

Egyszülős családi központot adott át Novák Katalin és Fürjes Balázs

2022. március 21., hétfő 14:15

Az egyszülős családok világnapján megnyílt a XII. kerületben, a Magyar jakobinusok terén a Budai Egyszülős Családi Segítő Központ.

 A fejlesztés megkezdését még tavaly decemberben jelentette be Fürjes Balázs államtitkár, aki most Budapest 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlésiképviselő-jelöltje.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke és Fürjes Balázs mellett Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök, korábbi családokért felelős miniszter adta át a Központot. 

A pesti után most a budai is az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kezdeményezésére jött létre. Egy gyermeknek anyára és apára van szüksége és van olyan, amikor egy személy igyekszik betölteni a két szerepet.

- közölte a megválasztott köztársasági elnök. 

Novák Katalin az ünnepségen hungarikumnak nevezte az intézményt, hozzátéve, az a világon egyedülállónak számít. Elmondta: félmillió gyermek él Magyarországon egyszülős családban, rájuk gondolnak elsősorban, amikor az egyszülős családok támogatását kiemelten fontosnak tartják.

A meghozott intézkedések között említette az árvaellátás minimumának több mint kétszeresére emelését és azt, hogy otthonteremtési programot az egyszülős családok is igénybe vehetik, illetve a személyi jövedelemadó visszatérítését.

Novák Katalin köszönetet mondott mindenkinek, aki a kezdeményezésben és a központ megvalósításában részt vett, kiemelve, hogy az épület időre elkészült.

Hangsúlyozta: ez a kezdeményezés is azt példázza, hogy álmokat építőkre és nem álmokat rombolókra van szükség.

A magyar családok köztársasági elnökként is számíthatnak majd rám, köztük az egyszülős családok is

- jelentette ki.

Értesüléseink szerint az április 3-i választás előtt 

ez volt a megválasztott köztársasági elnök, Novák Katalin egyetlen nyilvános szereplése.

A korábban bankfiókként működő helyiség átalakítását és rekonstrukcióját a kormány finanszírozta, magát az ingatlant pedig a XII. kerületi önkormányzat biztosította  jószolgálati célra. A csaknem 200 négyzetméteres, teljesen akadálymentesített, 50 fő befogadására alkalmas támogató közösségi térben a szülőket és gyermekeiket gyermekfelügyelet, jogi, pszichológiai és munkavállalási tanácsadás, valamint különböző színes programok várják.

Fürjes Balázs néhány személyes "emléket" is felidézett az avatón:  

Egyedül maradni nem könnyű élethelyzet! Ezt személyesen is megtapasztaltam, amikor válás után, egyedülálló apaként, megegyezés alapján nyolc évig az édesanyjukkal felváltva neveltük két nagyobb gyermekünket. Tudom, milyen az, amikor egyiküket óvodába, másikukat suliba kell vinni és ott összeszedni, utána edzés, különóra, vagy éppen teljes újratervezés egy váratlan reggeli láz után, és közben munka, határidős feladatokkal. 

Az  első Budai Egyszülős Családi Segítő Központ megnyitásakor kiderült: 

Magyarországon ma közel 300 ezer egyszülős családról beszélünk, több mint félmillió gyermek nő fel ilyen élethelyzetben. Fontos, hogy az egyszülős családok érezzék: nincsenek egyedül!

– osztotta meg közösségi oldalán gondolatait az államtitkár.

Rovatok