Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO asztalán

2022. március 21., hétfő 19:24 | aznap frissítve

Orbán Viktor egy videóüzenetben beszélt az e heti NATO- és európai csúcs-ülésről. A miniszterelnök kijelentette, hogy az ukrán légtérzár nem a NATO dolga, és újra megismételte, hogy Magyarországnak szüksége van az orosz gázra.

Ezen a héten NATO- és európai csúcs lesz Brüsszelben, amelyről Orbán Viktor nem rég egy videóüzenet keretein belül beszélt. A miniszterelnök az eseményről egy Facebook-posztban számolt be, amelyet a következő címmel osztott meg: 

 Nem hagyjuk, hogy belesodorjanak minket ebbe a háborúba!

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével egyeztetett. Mint mondta, „az előző hét sem volt könnyű, ez a hét azonban még annál is nehezebb lesz”. Orbán Viktor a következővel folytatta: 

„Veszélyes javaslatok a NATO asztalán”. 

Az ukrán légtérzár nem a NATO dolga 

Orbán Viktor szerint egyes tagállamok veszélyes javaslata az Ukrajna területén való légtérzár bevezetése, ugyanis a miniszterelnök elmondása szerint „a NATO területén kívűl katonai akcióba bonyolódni nem dolga a NATO-nak”.

Megismételte Magyarország álláspontját, amely elmondása szerint „világos”:

Sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra. 

Mint ismert, Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn arról beszélt, a repüléstilalmi övezet fenntartása légi háborút jelentene, a békefenntartók Ukrajnába küldése pedig megnövelné a szárazföldi háború kockázatát is.

Az ellenzék is elismeri

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is elismerte, hogy  Orbán Viktor „jól váltott ebben az éles helyzetben”. A szocialista politikus szerint azért van nehéz helyzetben jelenleg a magyar ellenzék, mert a kormány jól és gyorsan kezelte a válságos körülményeket: 

ahogy egy NATO-tagállamtól és egy európai uniós országtól azt elvárják

– mondta.

Az orosz gázra szükségünk van

A másik javaslat, amellyel Magyarországnak meg kell birkóznia Orbán Viktor szerint, az „az orosz gáz- és olajellátás kérdése”, amit elmondása szerint már tíz nappal ezelőtt sikerült rendezni.

Ezt akkor Szijjártó Péter külügyminiszter tette közzé szintén a Facebook-oldalán, ahol többek között elmondta: a magyar energiaellátás biztonságban van, ugyanis a magyar küldöttség az akkori uniós ülésen kiállt a következő két pontban: 

  1. Nem engedtük, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.
  2. Nem engedtük kockáztatni a magyarországi energiaellátás biztonságát.

Orbán Viktornak a mai ülésen is meg kellett ismételni, hogy a szankciókat nem lehet kiterjeszteni az orosz gáz- és olajbehozatalra, ugyanis ez Magyarország esetében is 

„aránytalanul, szinte elviselhetetlenül nagy terheket jelent”. 

A miniszterelnök szerint az orosz gázra vonatkozó szankciók jobban „fájnának” egyes európai országoknak, mint Oroszországnak. 

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, hétfői, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok