Index Vakbarát Hírportál

A pályaudvarok kiürültek, hétfőtől a BOK Sportcsarnok lett a humanitárius tranzitpont

2022. március 21., hétfő 14:58

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette az új fővárosi humanitárius központ helyszínét.

Ahogy azt itt az Indexen is megírtuk, a BOK-csarnok humanitárius központtá alakult. A közigazgatásért felelős államtitkár, György István tájékoztatott róla, hogy a Keleti és a Nyugati pályaudvaron ezt követőn csak információs pontok működnek, a háború elől menekülőket pedig buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kőbánya-felső vasútállomásról a BOK-csarnokba, ahol kulturált körülményeket alakítottak ki.

A csarnokban többek között étel, ital, orvosi ellátás, tisztálkodási lehetőség várja a menekülteket, a kisgyermekes anyák számára baba-mama sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki, illetve az emberek információt kaphatnak a szállás- és további utazási lehetőségekről – emelte ki az államtitkár. Hozzátette:

akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, A munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a csarnokban. 

Akik azonban csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, tette hozzá György István, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást.

Az alapvető szükségletek kielégítésén túl telefontöltési lehetőség és internetkapcsolat áll az érkezők rendelkezésére, azoknak pedig, akik továbbutaznának, a MÁV nemzetközi pénztárt nyitott a csarnokban, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket, és ki is szállítják őket a pályaudvarokra vagy a Liszt Ferenc repülőtérre – írta az Infóstart.

A háború miatt Magyarországra jövő menekültek szállítását a Budapesti Közlekedési Központ és a Volán biztosítja.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok