Index Vakbarát Hírportál

Orvvadászat miatt emeltek vádat egy önkormányzati vezető és egy vadász ellen

2022. március 21., hétfő 09:05

A Marcali Járási Ügyészség orvvadászat és más bűncselekmények miatt emelt vádat öt férfival, köztük egy önkormányzati vezetővel és egy hivatásos vadásszal szemben, akik jelentős károkat okoztak a Marcali környéki vadásztársaságoknak gímszarvas bikák jogosulatlan elejtésével.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak 2020 augusztusában és szeptemberében Marcali környékén számukra idegen vadászterületnek minősülő helyszíneken vadásztak, melynek során három darab – egyenként 1 millió forint vadgazdálkodási értékű – gímszarvas bikát ejtettek el, ráadásul úgy, hogy az egyik állat kilövése vadászati tilalom idejére esett.

Az elejtett gím bikák egyikére a vadak megfigyelését szolgáló GPS jeladó volt felhelyezve, amit az egyik férfi az állat kilövése után széttört és egy patakba dobott, ezáltal további 900 000 forint kárt okozott a vadásztársaságnak.

A férfiak a gímszarvas bikák trófeáit egyik társuk lakóhelyére vitték, aki a trófeákat kikészítette, majd később eljuttatta a vadat elejtő vádlottnak.

A hivatásos vadásznak amiatt is felelnie kell, hogy 2020 decemberében a saját vadásztársaságuk területén 2 darab trófeás gímszarvas bikát lőtt ki és vitt el jogtalanul. Mielőtt azonban a lopott vadakkal az otthonába ért volna, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság járőrei intézkedtek, és a vadakat lefoglalták.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában az önkormányzati vezetővel és hivatásos vadász társával szemben végrehajtandó, míg a másik három férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A gímszarvas trófeáról készített képet az egyik elkövető mobiltelefonjában találták meg. A másik fotón a nyomozó hatóság a helyszíni kihallgatás keretében a Kötél Speciális Mentőszolgálat bevonásával keresi a megrongált GPS jeladót.

Rovatok