Index Vakbarát Hírportál

Palkovics László: A politikai kalandorság nem jó, most nyugalomra van szükség

2022. március 21., hétfő 21:11

A magyar gazdaság növekedésével együtt a magyar munkaerőpiac is erősödött, nőtt a foglalkoztatási ráta –közölte az innovációs és technológiai miniszter Monoron.

Palkovics László a Vigadó kulturális és civil központban tartott lakossági fórumon elmondta: az elmúlt két év válságok sorával telt, a járvány és az energiaválság után most háború van a szomszédunkban.

a válság második évében a magyar gazdaság 7,1 százalékkal nőtt 2021-ben, a nagy gazdasággal rendelkező országok közül Európában ez a legnagyobb növekedés

– mondta el a miniszter, és hozzátette: ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság jó állapotban volt előtte is”, 2019-ben majdnem 5 százalékkal növekedett. Mindeközben a magyar foglalkoztatás bővült a legnagyobb ütemben az Európai Unióban a járvány alatt és után.

Hangsúlyozta: egymillióval többen dolgoztak 2021 júniusában, mint tíz évvel ezelőtt. A foglalkoztatási ráta 73 százalék, a 80 százalék pedig már mintegy a teljes foglalkoztatottságot jelenti. Szólt arról, hogy a beruházási ráta 29 százalék volt tavaly Magyarországon, ez 7 százalékponttal volt több az Unió átlagánál.

A válság átrendezte a munkaerőpiacot, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a programozás-informatika területén nőtt az alkalmazottak száma – tájékoztatott. Az innováció és kutatás-fejlesztés területén dolgozók száma megduplázódott 2010 óta, így most 60 ezer – fűzte hozzá, hangsúlyozva: ez a legnagyobb növekedésnek számít ezen a téren az Európai Unióban.

Gyorsforgalmi utak is épültek

Európai viszonylatban kiemelkedő az elmúlt tíz évben épült gyorsforgalmi utak hossza az országban, és ez tovább fog nőni, szögezte le a miniszter. Hozzátette:

a 3600 milliárd forintos útfejlesztési program jelenlegi szakasza 2024-ben ér véget.

Idén kezdik a következő fázist, ami a mostanival részben párhuzamosan zajlik majd, és legalább olyan nagyságrendű lesz, mint az eddigi. Megjegyezte: 6000 milliárd forintot fognak az elkövetkező hat évben vasútfejlesztésre fordítani, ebből 4000 milliárd forint jut pálya- és infrastruktúra-korszerűsítésre, 2000 milliárd forint jut a személyi közlekedés javítására – közölte az MTI.

Palkovics László arra biztatta a jelenlévőket, hogy április 3-án a Fideszre szavazzanak, mert szerinte az ellenzék az elért eredményeket veszélybe sodorná.

A politikai kalandorság nem jó, most nyugalomra van szükség.

Pogácsás Tibor, Pest megye 10-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje elmondta: a választási kampányt átírja a világtörténelem, az Ukrajnában zajló háború, amely egész Európára hosszú távon is ki fog hatni. Szerinte ugyanakkor a lehetőségekkel, az elért eredményekkel, azok megőrzésével is kell foglalkozni.

Rovatok