Index Vakbarát Hírportál

Műanyag borítású sítanpályát adtak át Székesfehérváron

2022. március 21., hétfő 18:06

A pálya megépítésének teljes költsége mintegy 80 millió forint volt, amihez a kormány 20 millió forintos támogatást nyújtott.

Az Országos Sítanpálya-építési Program keretében Székesfehérváron is létrejött egy műanyag borítású sítanpálya. A mai átadón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte: évek óta azon dolgoznak, hogy az aktív életmód, a rendszeres mozgás feltételeit megteremtsék hazánkban. Jelezte, hogy

elindult például az Aktív települések program, amelynek keretében futókörök, bringaparkok, műjégpályák épülnek országszerte, illetve támogatják mászótermek fejlesztését is. E programban indult el a sítanpálya-építések támogatása, amiből a miskolcit már átadták, és most másodikként Székesfehérváron is megnyílt.

A kormánybiztos elmondta: a pálya megépítésének teljes költsége mintegy 80 millió forint volt, ehhez adott a kormány 20 millió forint támogatást. Vargha Tamás országgyűlési képviselő szerint kiváló lehetőséget kínál a pálya mindenkinek, aki a síelés alapjait szeretné elsajátítani. Mészáros Attila alpolgármester megjegyezte, hogy a város kész együttműködni a tulajdonosokkal annak érdekében, hogy a jövőben az óvodások és az iskolások a mindennapos testnevelés keretében járjanak ide síelni. 

Dejcző Nóra, a tulajdonos ApexSport 14 Kft. ügyvezetője közölte, hogy a sípálya szeptembertől májusig használható. Maga a síelés ugyanúgy történik, mint havon, csak itt hó helyett műanyag tüskéken csúsznak le, és a síléceket nem vakszolják, hanem speciális szilikonnal kezelik. A sípálya körülbelül 80 méter hosszú és 10-12 méter széles, a szintkülönbsége hét méter, és felvonó segítségével lehet feljutni a pálya tetejére.

Rovatok