Index Vakbarát Hírportál

Csak a választások után tárgyalna az Emmi a sztrájkoló tanárokkal

2022. március 21., hétfő 18:15

A pedagógus-szakszervezetek szerint a minisztériumnak jogszabályban rögzített kötelessége tárgyalni az érdekképviseletekkel.

„Nyitottak vagyunk az egyeztetésekre, ahogy eddig is. Ugyanakkor véleményem szerint a következő sztrájktárgyalást a választás után érdemes ütemezni, miután feláll az új kormány. Ezért javaslom, hogy a választást követően kerüljön sor a következő tárgyalási időpont egyeztetésére” – írta Kisfaludy László helyettes államtitkár a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ).

Kisfaludy válaszként küldte el üzenetét az érdekképviseleteknek, mivel a szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy

a sztrájktörvény szerint a sztrájk ideje alatt is folytatni kell a tárgyalásokat. A szakszervezetek azt javasolják, hogy MÁRCIUS 23-án üljenek le ismét egyeztetni.

Kisfaludy azonban a választás után tárgyalna legközelebb, a PDSZ és a PSZ pedig hangsúlyozta: a választásokig még két hét van hátra.

A hosszú szünet a két egyeztetés között nem felel meg a törvény által előírt kötelezettségnek, a választások után pedig nekik azzal kell tárgyalniuk, akit a majdani kormány kijelöl.

A két szakszervezet azt kérte Kisfaludytól, hogy tárgyaljanak az általuk javasolt időpontban, vagy ajánljanak egy másikat az egyeztetésre.

Március 16. óta tart a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint az első napon az érintettek 13 százaléka tagadta meg a munkát, a PDSZ szerint azonban sokkal többen: volt olyan nap, amikor több mint 20 ezren nem vették fel a munkát – közölte a HVG.

Rovatok