Index Vakbarát Hírportál

Az erdélyi magyarok körében 90 százalék fölött áll a Fidesz–KDNP

2022. március 21., hétfő 20:19

A felmérés szerint a magyarországi kormánypártok 90,8 százalékos erdélyi támogatottsága megegyezik a négy évvel ezelőtt mért adattal.

Egy ma ismertetett közvélemény-kutatás szerint a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok körében 90,8 százalékos a Fidesz–KDNP-jelöltlista támogatottsága. Az Eurotrans Alapítvány megrendelésére a SoDiSo Research közvélemény-kutató intézet által január végén, február elején készített felmérést a maszol.ro portál ismertette hétfőn – írja a Magyar Nemzet.

A felmérés készítői szerint a magyarországi kormánypártok 90,8 százalékos erdélyi támogatottsága megegyezik a négy évvel ezelőtt mért adattal. A felmérés szerint az ellenzéki pártok közös listája Erdélyben a szavazatok 1,9 százalékára számíthat, a válaszadók 7,3 százaléka még bizonytalan pártválasztásában.

A felmérésből kiderül, hogy Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek 61,8 százaléka ismeri, és 7,6 százalékuk megbízik benne, viszont a többségük (54,2 százalék) kedvezőtlen véleménnyel van róla. Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének lényegesen nagyobb az ismertsége. Őt a megkérdezettek 91,5 százaléka ismeri, de ő a leginkább elutasított magyarországi politikus Erdélyben. A megkérdezetteknek 81,6 százaléka nyilatkozta, hogy rossz a véleménye róla.

A közvélemény-kutatás január 21. és február 17. között készült, 1309 fős véletlenszerű mintán, a hibahatár 2,8 százalékos. 

Rovatok