Index Vakbarát Hírportál

Ellenzék: A kamatemelés az összeomló gazdaságpolitika következménye

2022. március 22., kedd 16:09

A magyar emberek fizetik meg a Fidesz-kormány összeomló gazdaságpolitikájának következményét – közölte az Egységben Magyarországért a keddi kamatemelés hírére reagálva.

Az ellenzéki összefogás szerint számítani lehetett arra, hogy a rekordtempóban növekvő infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa újabb kamatemelésről dönt.

„A jegybank a drámai ütemben növekvő árak láttán idén már harmadszor emelt kamatot, a mostani 100 bázispontos emelés történelmi léptékű, és jelzi, hogy nagy baj van” – olvasható az ellenzéki összefogás közleményében.

Az Egységben Magyarországért pártjai szerint egyértelmű:

az MNB kamatemelése a Fidesz-kormány összeomló gazdaságpolitikájának újabb egyenes következménye.

A következmények közé sorolták a rekordmértékű inflációt, az árak elszabadulását és az ingatag lábakon álló forintot is. Az ellenzék szerint ugyanis „a Fidesz képtelen hatékonyan fellépni a magyar gazdaság érdekében”.

Közleményükben azt is írták: „a kormányváltást követően” az új kormány feladata lesz, hogy előkészítse a stabil és erős euró bevezetését „és megszabadítsa a magyar családokat a folyamatos drágulás hatásaitól”. Hozzátették: az áremelés helyett eljött a béremelés ideje.

Fidesz: A baloldal veszélyezteti a megélhetést

Kedden sajtótájékoztatót is tartott az Egységben Magyarországért összefogás, az ellenzéki politikusok – Jánosi-Lesi Ágota (DK), Vajda Zoltán (MSZP) és Csárdi Antal (LMP) – szintén azt hangoztatták, hogy a rekordütemű infláció egyenesen következik a Fidesz „csődöt mondott” gazdaságpolitikájából, és a kormányváltás után meg kell állítani a magyar embereket megélhetési válságba taszító drágulást.

Reagálva a Fidesz közölte: a háború és az emelkedő energiaárak miatt egész Európában emelkedik az infláció.

Az a baloldal prédikál most az áremelkedésről, amely eddig sem támogatott semmilyen, a magyar lakosságot védő árstopot, amely el akarja törölni a rezsicsökkentést és el akarja zárni a magyarok előtt a gázcsapokat, és amely háborúba sodorná az országot. A baloldal háborúpártisága az, amely veszélyezteti a magyarok biztonságát és megélhetését

– olvasható a kormánypárt közleményében.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok