Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor levelet írt Brüsszelnek, a háborúra hivatkozva kéri a helyreállítási alap egészét

2022. március 22., kedd 15:55 | aznap frissítve

A pénzt már nem a járvány okozta károk enyhítésére, hanem a háborúval összefüggésben a honvédség megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására költené.

Orbán Viktor pénteken levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben pénzt kért a bizottságtól – számolt be diplomáciai forrásokra hivatkozva a 444. A lap információi szerint a magyar kormányfő több pénzt kért, mint amennyi a jelenlegi szabályok lapján járna Magyarországnak, és még sokkal többet, mint amennyit az EU helyreállítási alapjából eddig fel szándékozott venni.

A levél szerint a magyar miniszterelnök ugyanis az újjáépítési alapból Magyarországnak járó hitelt is le akarja hívni, amelyet tavaly visszautasított. 5800 milliárd forintról van szó, amelynek 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, a többi pedig az a bizonyos kedvezményes hitel, amire most mégis igényt tartana a kormány – írja a 444.

Bár eddig még a forrás vissza nem térítendő részéhez sem jutottunk hozzá, Orbán Viktor a háborúra hivatkozva most a teljes keret megnyitását kérte. A pénzt a honvédség megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére fordítaná, nem pedig a járvány okozta károk enyhítésére, és más olyan intézkedésekre, amelyeket 2020 nyarán jóváhagytak.

A 444 értesülése szerint Orbán Viktor levele mellett Ágostházy Szabolcs államtitkár is tárgyalásokat folytatott az ügyben Céline Gauer főigazgatóval, a pénz elosztását technikailag irányító bizottsági szakemberrel. Az államtitkár az egyeztetésen állítólag azt az információt kapta, hogy akkor nyílhat meg a hitelkeret Magyarország előtt, ha a pénzt elsősorban az orosz energiafüggőség felszámolására használnák fel.

Különösen fontos az EU egységének megőrzése

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI rendelkezésére bocsátotta Orbán Viktor levelének a teljes szövegét. Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett levélben a kormányfő úgy fogalmaz: az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait.

A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik – írta.

Orbán Viktor szerint

a rendkívüli körülmények rendkívüli intézkedéseket követelnek. Magyarország felkészült és helytáll a válságban. Több mint 450 000 személyt fogadtunk eddig, akik a háború elől és a háborúból menekültek. Humanitárius segítséget nyújtunk a hozzánk érkezőknek és a Kárpátalján élő rászorulóknak. Megerősítettük keleti határaink védelmét. Tesszük mindezt az emberiesség nevében, az egész Európai Unió békéje és biztonsága érdekében.

A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy válsághelyzetekben különösen fontos az Európai Unió egységének megőrzése és a tagállamokat összekötő közös felelősség. Ennek jegyében Magyarország csak annyit kér, hogy a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz, és azokat rugalmasan, a válság kezelésére leginkább alkalmas célokra használhassa fel – fogalmazott.

Orbán Viktor azt kérte, hogy az Európai Bizottság soron kívül hagyja jóvá az Európai Unió keleti határait védő tagállamainak Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terveit, Partnerségi Megállapodásait és operatív programjait. Kérte továbbá, hogy a Bizottság az előfinanszírozási, társfinanszírozási és átcsoportosíthatósági korlátok feloldásával tegye lehetővé az uniós költségvetési források gyors, célzott és rugalmas felhasználását.

A kormányfő továbbá kitért arra is, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében 2026 végéig felhasználható támogatások 30 százalékát 2022. június 30-ig újra kell osztani az aktuális gazdasági növekedési mutatók fényében. Az újraelosztás az Európai Unió keleti határait védő valamennyi tagállam számára forrásvesztéssel járna, ami egyes tagállamok esetében akár az elérhető támogatások 16 százalékát is elérheti.

Orbán Viktor szerint ez elfogadhatatlan, és az újraelosztási rendszer felülvizsgálatát kéri, illetve annak biztosítását, hogy a háborús válság terheit leginkább viselő és egyúttal az Európai Unió gazdasági növekedéséhez jelentősen hozzájáruló tagállamok ne veszítsenek uniós forrásokat.

Magyarország a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervében megfogalmazott fejlesztési igények mellett és annak jóváhagyási folyamatától függetlenül a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret azonnali rendelkezésre bocsátását kéri védelmi, határigazgatási, humanitárius és egyéb akut válságkezelési feladatok ellátásához. Jelen körülmények között ellenállóképességünk erősítése szempontjából ezek a legfontosabb fejlesztési területek. Tényleges és érdemi segítséget az Európai Unió akkor tud nyújtani, ha ezekre a célokra biztosít azonnal és rugalmasan felhasználható forrásokat

– fejtette ki Orbán Viktor az Európai Tanács elnökének, tagjainak és az Európai Parlament elnökének is eljuttatott levelében.

(Borítókép: Orbán Viktor az országgyűlési választások előtti országos beszédében a budapesti Várkert Bazár kulturális központban 2022. február 12-én. Fotó: Kisbenedek Attila / Afp)

Rovatok