Index Vakbarát Hírportál

Már több ezer levélszavazat érkezett

2022. március 22., kedd 09:01

Már nyolcezer levélszavazatot adtak le az április 3-án esedékes parlamenti választásra és az azzal azonos napon tartandó népszavazásra – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Még március elején postázta ki az NVI a magyarországi lakcímmel nem rendelkező levélben szavazóknak a szavazólapokat és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat. Az erre vonatkozó névjegyzékben összesen 456 ezren szerepelnek.

A valasztas.hu oldalon közzétett tájékoztatás szerint közvetlenül már 7838 levélszavazat érkezett vissza, a külképviseleteken pedig 338 darabot adtak le.

Az NVI ebben a választási eljárásban a visszaérkezett levélszavazatok számáról most először közölt adatokat, de mostantól minden nap ismerteti internetes tájékoztató oldalán, hány levélszavazat érkezett vissza.

A levélszavazatokat március 28-ig elzárva tárolják, a választási iroda ugyanis csak akkor kezdheti meg a levélszavazatok külső borítékának felbontását és a választópolgár azonosítását, vagyis a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévőkkel.

A szavazatokat tartalmazó borítékokat ugyanakkor csak a választást követően bonthatják fel az NVI illetékesei, és ekkor kezdődhet meg a szavazatok összeszámlálása is – számolt be az MTI.

Rovatok