Index Vakbarát Hírportál

Valami baj van a Paks 2-vel, nem kapnak fizetést a dolgozók egy cégnél

2022. március 22., kedd 19:43

Hónapok óta nem kapnak fizetést a munkavállalók a Roszatom egyik alvállalkozójától. A cég a héten több munkavállalójának is megpróbált közös megegyezéssel felmondani – közölte az RTL Klub híradója.

Idén januártól kezdve nagyon sok ember nem kapott fizetést. Én perpillanat másfél hónapja nem kaptam egyáltalán fizetést

– mondta az egyik dolgozó a csatorna kérdésére. A cég másik dolgozója ezzel összefüggésben azt mondta, hogy a munkáltatója körülbelül „600-700 ezer forinttal” tartozik neki.

A munkavállalók arról is beszámoltak, hogy többüket két hét kényszerszabadságra küldte a cég március elején. Utána pedig, amikor visszatértek, közös megegyezéssel próbálták megszüntetni a munkaviszonyukat (ezt sokan nem írták alá). A dolgozók azt is elmondták, hogy az orosz tulajdonú cégnél többnyire keleti vendégmunkások dolgoznak, magyarok csak kisebb számban vannak. 

Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője az esettel kapcsolatban azt mondta az RTL-nek: fennáll a veszély, hogy a cég becsődöl, és a dolgozók egyáltalán nem kapják meg a pénzüket.

Én felszólítom a kormányt és személy szerint a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost is, hogy azonnal intézkedjen

– mondta a képviselő.

Átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek

Süli János hivatala az RTL kérdésére azt válaszolta: a Roszatom megbízásából folyik a munka, ezért ők a felelősek, és őket kell megkeresni az ügyben. A Roszatom magyarországi képviselete ezután annyit ismert el az RTL-nek, hogy „bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek” a cégnél, állításuk szerint azonban a projekt fővállalkozója külön lépéseket tett ezek miatt. 

A Paks 2 építési munkálatai az ütemterv szerint zajlanak

– szögezték le. Azt azonban nem árulták el, hogy az említett nehézségeknek van-e közük a háború miatt bevezetett szankciókhoz.

(Borítókép: A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. Fotó: Kiss Dániel / MTI)

Rovatok