Index Vakbarát Hírportál

Toroczkai László: A Mi Hazánk jobban járna ellenzéki győzelemmel, de Márki-Zay Péter alkalmatlan

2022. március 22., kedd 14:15

A Mi Hazánk elnöke szerint pártja szemszögéből egyértelműen az ellenzéki győzelem lenne a kedvezőbb forgatókönyv, de ha az alkalmasságot nézi, Orbán Viktor előrébb jár. Toroczkai László a magyar miniszterelnököt államférfinek, kihívóját pedig alkalmatlannak nevezte.

Interjút adott a 24.hu-nak Toroczkai László, a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje. A cikkben a háborúról és a vészesen közelgő választásokról is hosszan beszélt. Előbbit „egy kiprovokált véres eseménysorként” emlegette, de ezzel együtt kijelentette, hogy minden „civilek elleni agressziót elítél”, és „a háború a legrosszabb megoldás”.

Ukrajna jövőjével kapcsolatban elmondta: azt sem tartja kizártnak, hogy

egyszer egy népszavazás útján újra Magyarország része legyen Kárpátalja.

Az interjúban szóba került a Mi Hazánk március 15-i rendezvénye, ahol NATO-ellenes beszédek is voltak. Arra a kérdésre, hogy ki kell-e lépnünk a NATO-ból és az EU-ból, azt felelte, hogy erről csak a magyarok dönthetnek, és bár ezt egyszer már megtették, most újra meg kellene őket kérdezni, mert anno, amikor a csatlakozásról szóló döntések megszülettek, „a magyarokat nem tájékoztatták eléggé”, kimaradt például az az információ, hogy „valós háborús fenyegetettség esetén a NATO nem tudna minket megvédeni, cserébe viszont belerángat más konfliktusokba”.

Akár Fidesz-, akár Márki-Zay-kormány van, belesodródhatunk ebbe a háborúba azzal, ha a NATO beavatkozna a háborúba, pedig Ukrajna nem NATO-tag, nincs kötelezettség, hogy megtámadása esetén katonákat irányítsunk Ukrajnába

– mondta Toroczkai László.

A kormányfő és kihívója vonatkozásában beszélt arról, hogy a Mi Hazánk szempontjából kinek a győzelme lenne az előnyösebb forgatókönyv.

Ha a személyes érdekeimet nézném, akkor Orbán Viktor a rosszabb. A Mi Hazánk azonnal két számjegyű népszerűséggel rendelkezne, ha Márki-Zay Péter kerülne kormányra. Akkor gyorsan mi lennénk a legerősebb ellenzéki párt. Nekem mint pártelnöknek ez a verzió jobb lenne. Ráadásul fundamentális kérdésekben nincs, nem lenne különbség egy balliberális és egy Fidesz-kormány közt. Szinte mindegy, melyik jönne

– mondta Toroczkai László, aki úgy véli, hogy „Orbán Viktor a képességei alapján államférfi”, míg Márki-Zay Péter „teljesen alkalmatlan”, csakúgy, mint Fekete-Győr András és Jakab Péter.

A Mi Hazánk listavezetője hangsúlyozta, hogy a folyamatos Fidesz-bérencezés hatalmas károkat okozott a pártjának, és anno ezt a Jobbik kezdte el. Szintén óriási korlátként említette, hogy a Fidesz figyeli, hogy a Mi Hazánk mit jelent be, „és abból csemegézve állítja össze a saját programját”.

Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy szívesen átadná a Fidesznek a saját, Virradat nevű programját, de csak akkor, ha biztosra vehetné, hogy meg is valósítják. Mivel erre nem lát esélyt, kénytelen a politikában maradni – írja 24.hu.

Nemrég az Index a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesével, Dúró Dórával készített interjút, amelyet ide kattintva olvashat.

Rovatok