Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter elmagyarázza, hogyan fogyasszunk orosz híreket

2022. március 22., kedd 19:02

A közmondás szerint a háború első áldozata mindig az igazság. Az ukrajnai orosz invázió esetében sincs ez másként, az intenzív orosz dezinformációs tevékenység és propaganda pedig csak növeli a homályt. Ungár Péter videójában most kísérletet tesz néhány állítás tisztázására.

A kormányközeli média híradásaira, illetve direkt az Oroszország által gerjesztett hazugságokra reflektált felvilágosító jelleggel Ungár Péter, az ellenzéki összefogás listás képviselőjelöltje.

A NATO provokálta ki a konfliktust: az igazság az, hogy a NATO egy védelmi szövetség, amit az 5-ös és a 4-es cikkely protokollja egyértelműen jelez. Minden országnak jogában áll eldönteni, hogy milyen szervezethez csatlakozik. Ezt maga Putyin is jelezte egy 2002-es beszédében. Ha Ukrajnát meghívná a szövetség soraiba, erről szuverén módon dönthetne az ország. Keleti szomszédunk csatlakozása azonban realitásként soha nem merült fel, több tagállam is vétózott.

A NATO fenyegeti Oroszország biztonságát: nem igaz, hogy a rendszerváltozás időszakában megállapodás született volna arról, hogy a NATO-nak nem lesz keleti bővítése. E szóbeszédnek az alapja egy James Baker amerikai külügyminiszternek tulajdonított mondat, ám ennek tartalmát sem az orosz, sem az amerikai diplomácia képviselői nem foglalták írásba. Ez már csak azért sem lehetséges, mert maga Putyin vetette fel 2000-ben, hogy Oroszország is csatlakozna a NATO-hoz. Bár e felvetésére Bill Clinton nem válaszolt érdemben, az kiderül belőle, hogy a keleti bővítés nem volt tiltott.

Oroszországot ellenséges és felfegyverzett országok bekerítették: az ennek igazolására bemutatott térképek félrevezetők, hiszen a mutatott 14 szomszédos ország közül csak 5 NATO-tagállam. Ungár Péter megjegyzi, hogy a balti államokba és Lengyelországba csak 2014 után kerültek védekező NATO-fegyverek. Ekkor az orosz erők már bevonultak a Krímbe.

A többi állítás (az ukrajnai orosz kisebbséget védik; Ukrajna az agresszor; nem háború, csak egy speciális katonai művelet) és ezek cáfolata ebben a videóban hallható:

Rovatok