Index Vakbarát Hírportál

Hírlevélügy: ismét megvétózta a Kúria döntését az Alkotmánybíróság

2022. március 23., szerda 20:55

Másodszor is elvérzett a Kúria végzése hírlevélügyben az Alkotmánybíróság előtt. Az alkotmánybírák ismét a Miniszterelnöki Kabinetirodának adtak igazat.

Az Alkotmánybíróság tanácsa szerdán közzétett határozatában megsemmisítette a Kúria azon végzését, amely szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ február 24-i hírlevelével megsértette a választási eljárási törvényt. A hírlevélben azt írták, hogy felelőtlennek tartják, és nem támogatják azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Az alkotmánybírák gyakorlatilag megismételték a március 11-i határozatukban foglaltakat, amikor is a február 24-i kormányzati hírlevél ügyében

találták megalapozottnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda alkotmányjogi panaszát.

Az Alkotmánybíróság 1. számú öttagú tanácsa (az ügy előadó alkotmánybírója Juhász Miklós volt) ismételten megállapította, hogy a vitatott közlés a tartalma alapján önmagában nézve nem irányult a 2022-es országgyűlési választásokon induló pártok vagy képviselőjelöltek támogatására, hanem közérdekű célt szolgált.

Az Alkotmánybíróság azt is megállapította, hogy a hírlevélben szereplő ellenzék kifejezés sem egy meghatározott politikai pártra vagy jelölőszervezetre utal, hanem a kormány álláspontjához képest határozta meg a nem kormányzati álláspontot mintegy gyűjtőfogalomként. Ebben a tekintetben sem lehet tehát azt állítani, hogy a kormány a vizsgált hírlevélben kampánytevékenységet folytatott volna, hanem a demokratikus közvélemény kialakítását elősegítendő, bemutatta a kormány álláspontjához képest különböző álláspontot, véleményt.

Miután az öttagú alkotmánybírósági tanács szerint

a Kúria jogértelmezésekor nem volt tekintettel arra, hogy a kormány kommunikációs tevékenységével tájékoztatási kötelezettségéneK tett eleget,

ezért Alaptörvény-ellenesség címén a végzést megsemmisítette.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok